Seja o podjetju premierja Goloba prekinjena zaradi njegove odsotnosti

Komisija Državnega zbora (DZ) za nadzor javnih financ ni razpravljala o poslovanju podjetja Star Solar, ki je v lasti slovenskega premierja Roberta Goloba, s podjetji v državni lasti. Seja komisije, ki je bila sklicana na zahtevo stranke NSi, je bila prekinjena zaradi odsotnosti premierja Goloba, kar je predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) označil za ključno za smiselno razpravo.

Na nujni seji naj bi obravnavali poslovanje Star Solarja, predvsem njegove transakcije z Borzenom, državnim operaterjem trga z električno energijo. NSi je izrazilo skrb glede možnih kršitev zakona o preprečevanju korupcije in vprašanj nepristranskosti, saj je Golob podjetje pridobil po razvezi zakonske zveze. Posebno pozornost so namenili financiranju podjetja in sredstvom, prejetim od Borzena, ki so presegala njegove prihodke od prodaje.

Kabinet predsednika vlade je pred sejo sporočil, da premier ne bo prisoten, saj po njihovem mnenju nadzor komisije ne zajema podjetij, kot je Star Solar, ki ni javno podjetje, prav tako pa komisija nima pristojnosti nadzora nad izvajanjem zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Seja komisije ni bila prvič prekinjena

Premier Golob je že prej izjavil, da njegovo podjetje ne posluje neposredno z državo, temveč je del podporne sheme za proizvajalce električne energije iz obnovljivih virov, ki zajema več kot 3200 sončnih elektrarn. Seja komisije ni bila prvič prekinjena zaradi Golobove odsotnosti; podobno se je zgodilo že januarja. Jernej Vrtovec je napovedal, da bo premierju dal še tretjo priložnost za udeležbo.

Razočaranje nad premierjevo odsotnostjo je izrazil tudi Jani Prednik (SD), ki je poudaril pomen plačevanja davkov in vloge premierja kot zgleda državljanom. Stranka SD je napovedala podporo vsem sklepom komisije. V NSi-ju so izrazili željo, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prednostno obravnava zadevo in pozvali vlado k poročilu o morebitnem izogibanju nasprotju interesov Goloba do Borzena. Predlagali so tudi finančni pregled Star Solarja in poročilo Borzena o izplačilih v okviru podpornih shem.

Poslanca stranke Svoboda, Tomaž Lah in Lenart Žavbi, sta predlagala nadaljevanje seje, pri čemer sta izpostavila, da za razpravo o energetiki prisotnost premierja ni nujna in da so očitki NSi-ja neupravičeni.

vir; Foto: Vlada RS; Portal24