SDS bo na položajih delovnih teles zamenjala tri poslance

V Državnem zboru bodo trije poslanci Slovenske demokratske stranke (SDS), ki niso podpisali izjave o zvestobi stranki do konca mandata, zamenjani na vodstvenih položajih delovnih teles. Predlog zamenjave bo predložen na plenarnem zasedanju, kjer bodo o tem odločali vsi poslanci. Koalicijske stranke, kljub možnosti, ne nameravajo nasprotovati tej zamenjavi.

V tem mandatu so bili iz vodstvenih položajev že razrešeni poslanci, ki so prišli v razdor s svojimi strankami. Med njimi sta Miha Kordiš, razrešen s predsedniškega mesta v odboru za delo, in Mojca Šetinc Pašek, ki je bila odstranjena z mesta članice in šefinje preiskovalke o sumih nezakonitega financiranja političnih strank.

Glede nedavnega primera v SDS je Jelka Godec, vodja poslancev SDS, povedala: “Glede na izjave, ki so bile oziroma niso bile podpisane, so sledile neke posledice. Med njimi je tudi to, da trije poslanci niso vabljeni na seje poslanskih skupin.” Poslanci Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, ki izjave niso podpisali, so soočeni s predlogom za odvzem članstva v delovnih telesih. SDS je podala tudi predlog za njihovo zamenjavo na vodstvenih položajih delovnih teles.

Godec je pojasnila, da so nepodpisane izjave povod za določene postopke, ki vključujejo tudi predlagane zamenjave. Poleg zamenjav v vodstvenih položajih, bodo posledice za trojico vključevale tudi znižanje plač.

Razmislek o spremembi pravilnika

Predsednica državnega zbora, Urška Klakočar Zupančič, je izpostavila: “Menim, da ima vsaka poslanka in vsak poslanec pravico in dolžnost, da sodeluje kot član. To se pravi, da ima glasovalno pravico tudi v vsaj enem delovnem telesu državnega zbora.”  Klakočar je dodala, da je omenjena praksa postala prepogosta in meni, da bi morali razmisliti o spremembah poslovnika državnega zbora: “Da imajo tudi nepovezani poslanci, tisti, ki izstopijo in poslanske skupine, še vedno možnost sodelovati kot člani delovnih teles. Konec koncev, za to so bili izvoljeni.”

Razmislek predsednice državnega zbora, Urške Klakočar Zupančič, je podprl tudi Borut Sajovic, vodja poslancev Gibanja Svobode, ki je opomnil, da mesta v delovnih telesih pripadajo poslanskim skupinam in ne posameznikom. Kljub temu je poudaril, da Gibanje Svobode zaradi parlamentarnega gentlemanskega dogovora ne bo oviralo odločitev SDS-a na predvidoma marčevskem plenarnem zasedanju.

Odziv Anžeta Logarja

Poslanec Anže Logar verjame, da njegovo delo v parlamentu ne bo okrnjeno, saj lahko še vedno sodeluje na vseh sejah odborov. Na vprašanje o možni selitvi v zadnjo klop je odgovoril, da se to še ni zgodilo. Logar je poudaril, da je pomembno predvsem to, kar poslanec predstavlja in pove. Izrazil je mnenje, da odnos stranke za zdaj ne vpliva na njegovo delo, saj je to pravica vodstva poslanske skupine.

Logar je komentiral tudi možnost preobrazbe platforme, v kateri je aktiven, v politično stranko, vendar konkretnih novosti ni razkril. Poudaril je, da bo še naprej zastopal ukrepe, ki jih predlagajo v okviru platforme, s ciljem prispevati k zmernemu političnemu diskurzu v Sloveniji.

Članica društva Platforma sodelovanja, Romana Jordan, je izpostavila, da je osrednji cilj gibanja povezovanje in usmerjenost v prihodnost. Poudarila je željo po dialogu z ljudmi o ciljih za doseganje konkurenčne družbe v Evropski uniji. Na vprašanje o možnosti delovanja kot politična stranka je Jordanova odgovorila, da je cilj delovanja brez politične pristranskosti razlog za ohranjanje oblike društva.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona 24ur