SD pred evropskimi volitvami razmišlja o prihodnosti vodstva

V Socialnih demokratih (SD) vlada nemir po razkritju afere sodna stavba, ki je močno zamajala položaj stranke in njenega vodstva. Afera, ki je prizadela tudi ministrico Dominiko Švarc Pipan, sedaj močno trese temelje stranke, pri čemer se pojavljajo vse glasnejše zahteve po zamenjavi celotnega vodstva, na čelu s predsednico Tanjo Fajon.

Kritike se zlasti osredotočajo na obrambo generalnega sekretarja Klemna Žiberta, obtoženega vpletenosti v sporen nakup in 1,3-milijonski kredit njegovega očeta. Lokalne organizacije SD so izrazile razočaranje, zlasti zaradi odsotnosti Fajon na sestanku, kjer je Žibert pojasnjeval očitke. Razkol bo predvidoma osrednja tema na ponedeljkovi konferenci SD, kjer se obeta široka razprava o prihodnosti stranke in potrebnih spremembah.

Matevž Frangež, predsednik konference SD, poudarja pomen samorefleksije in potrebo po spremembah, ki bi stranki pomagale povrniti zaupanje javnosti. “Občutek medijskega stampeda je bil silovit in je SD prikazal v negativni luči, zato je nujno, da se soočimo z lastnim delovanjem in naredimo potrebne korake za obnovo verodostojnosti,” dodaja Frangež.

Fajon čaka naporen ponedeljek

Tanja Fajon se bo v ponedeljek soočila z nemalim številom razjarjenih članov Socialnih demokratov, ki ne bodo skoparili s kritikami. Kljub temu, da se zdi odstop Fajon malo verjeten, obstaja širok konsenz o potrebi po rešitvi stranke iz krize, čeprav so mnenja o poti do tega cilja različna. Medtem ko Fajonova uživa zaupanje večine predsedstva, je na terenu opaziti večjo skepso, s pozivi k njenemu odstopu.

Kranjska območna organizacija je med najglasnejšimi nasprotniki Fajonove. Konkretne alternative zanjo pa za zdaj ni na vidiku. Matjaž Han, Matjaž Nemec in Matjaž Rakovec imajo različne fokuse, od gašenja požara v stranki do priprav na evropske volitve, pri čemer se Rakovec distancira od kranjske SD.

Dodatno dinamiko v razpravo vnese Dominika Švarc Pipan, ki v intervjuju za Mladino izpostavlja, da bi bilo za mnoge v stranki idealno, če bi odšli obe:  “Han je bil med prvimi, ki so želeli, da grem. Tudi po kanalih znotraj stranke sem to razumela. Še lepše za marsikoga pa bi bilo, če bi šli obe, jaz in Tanja Fajon. Če greva samo midve s Tanjo, bo to za marsikoga odličen epilog. Lahko me citirate: če gre še Tanja Fajon, bodo v SD mnogi zelo zadovoljni.” 

Glasovanja o nezaupnici Fajon ne bo

Na prihajajoči konferenci Socialnih demokratov (SD) ne bo glasovanja o zaupnici predsednici Tanji Fajon, vendar se pojavlja možnost, da bi do tega lahko prišlo na marčevskem kongresu. V stranki razmišljajo o vplivu morebitnih rošad v vodstvu na uspeh v prihajajoči kampanji za evropske volitve. Nekateri predlagajo, da bi trenutno vodstvo vodilo stranko skozi volitve, s potencialnimi spremembami v primeru slabega izida.

Ob tem se omenja možnost ponovitve scenarija Igorja Lukšiča, ki je po neuspehu na evropskih volitvah odstopil s predsedniškega mesta. V stranki se v luči kriznih razmer in pričakovanj do ponedeljkove konference razpravlja o imenovanju začasnega naslednika odhajajočega generalnega sekretarja Klemna Žiberta. Pri slednjem se kot želja izpostavlja kandidat z dolgoletnimi izkušnjami, ki bi lahko stranko konsolidiral.

Matevž Frangež, izpostavljeni član stranke, poudarja potrebo po hitrem nadomeščanju mesta generalnega sekretarja: “Stranka mora izpraznjeno mesto glavnega tajnika nadomestiti v najkrajšem možnem času. Sam bi si želel, in takšni so tudi mnogi notranji premisleki znotraj stranke, da je to močna avtoriteta, ena od starost stranke. Ki v tem hipu ne bi zaradi svoje agende ali ambicij vstopala v ta položaj, ampak zato, ker ji je te stranke in socialdemokracije na Slovenskem mar. Ob omembi Dušana Kumra pomislim na format takšnega človeka, kot je Dušan. Manj pa na konkretno ime.”

vir; Foto: Instagram

Portal24