Savna – kako lahko izboljša kvaliteto spanca?

Savna deluje na principu izpostavljenosti telesa visokim temperaturam, kar povzroča številne fiziološke spremembe. Poveča se srčni utrip, pospeši krvni obtok, in telo se začne potiti, kar je naravni mehanizem za ohlajanje. Ta proces ne samo da čisti kožo, ampak tudi pomaga sprostiti mišice in umiriti um, kar so ključni elementi za dober spanec.

V sodobnem svetu, kjer je stres del vsakdanjika, kvaliteten spanec postaja vse bolj dragocen. Med številnimi metodami za izboljšanje spanca se vse pogosteje omenja tudi redna uporaba savne. Toda kako lahko nekaj tako preprostega kot sedenje v topli sobi resnično izboljša vaše noči?

Raziskave kažejo, da redna uporaba savne lahko izboljša kvaliteto spanca. Glede na izkušnje, so ljudje, ki so redno obiskovali savno, poročali o tem, da so hitreje zaspali, spali pa so tudi globlje. To je delno pripisano dejstvu, da toplota iz savne lahko poveča sproščanje endorfinov, naravnih telesnih kemikalij, ki povzročajo občutke sreče in sprostitve. Prav tako se zdi, da savna znižuje raven kortizola, hormona stresa, kar lahko dodatno prispeva k boljšemu spancu.

Praktični nasveti za uporabo savne za izboljšanje spanca

Da bi maksimalno izkoristili prednosti savne za spanec, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Časovna usklajenost: Najbolje je obiskati savno zvečer, nekaj ur pred spanjem, da omogočite telesu, da se ohladi in sprosti preden greste v posteljo.
  • Trajanje seans: Idealno trajanje je med 15 in 20 minutami. Preveč časa v savni lahko vodi do dehidracije, kar bi lahko negativno vplivalo na spanec.
  • Hidracija: Pijte dovolj vode pred in po obisku savne, da nadomestite izgubljeno tekočino.
  • Temperatura: Idealna temperatura za savno je med 70 in 90 stopinj Celzija, odvisno od vaše tolerance na toploto.

Redna uporaba savne lahko postane del vaše večerne rutine, ki pomaga izboljšati kvaliteto spanca. S kombinacijo sprostitve mišic, umiritve uma in izboljšanja srčno-žilnega zdravja savna ponuja naravno in prijetno rešitev za tiste, ki iščejo globlji in bolj osvežujoč spanec. Kot pri vsaki spremembi življenjskega sloga, pa je priporočljivo, da se pred rednim obiskovanjem savne posvetujete z zdravnikom, še posebej, če imate zdravstvene težave.

Portal24; Foto: Freepik