Sara Logar: Moja pot do idealnega načina prehranjevanja

Ste se tudi vi že kdaj vprašali, kaj zares bi mogli jesti? Ali pa, če obstaja en način prehranjevanja, ki bi bil primeren za vse ljudi? Kako to, da imajo živali točno določeno prehrano, mi ljudje pa nikakor ne najdemo tistega pravega?

Devet let nazaj sem se zaradi zdravstvenih težav,  zakopala v različno literaturo, prebirala sem študije, knjige v upanju, da bi našla odgovor na vprašanje kaj naj jem, da bom zdrava, da bom imela veliko energije? Ampak, ko sem že mislila, da sem vedno bližje odgovoru, sem bila samo še bolj zmedena, ker je o prehrani tako zelo veliko različnih knjig, različnih mnenj in pogledov. Glede na poplavo knjig o prehrani, se zdi, da vsak z neko pozitivno izkušnjo, ki jo je doživel z določeno hrano, lahko že napiše knjigo. Pri tem pa pozabi, da smo si med seboj zelo različni.

Želja po raziskovanju in učenju

Želja po raziskovanju in učenju me je pripeljala do tega, da sem se najprej vpisala na študij Naturopatije in psihosomatike, nato pa leto zatem še na študij Dietetike. Ampak sem bila na predavanjih samo še bolj zmedena, zdelo se mi je, da ni nikjer nič oprijemljivega, nobenega recepta, ki bi zagotavljal uspeh. Znanje, ki nam je bilo podano sem dojemala tako, kot da ima hrana zelo majhen vpliv na zdravje. Še posebno pri naturopatiji, je bila prehrana res postavljena v ozadje. 

Tudi profesorji so imeli različna mnenja, različno so podajali znanje in večkrat se je zgodilo, da smo pri različnih predmetih dobili za isto stvar, različne informacije.  Večkrat sem imela občutek, da se glede prehrane vse dela v rokavicah, da slučajno ne bi rekli nekaj kontradiktornega, s čimer se večina ne bi strinjala.

Prehrana je za marsikoga zelo občutljiva tema

Prehrana je za marsikoga zelo občutljiva tema, saj se bojimo, da nam bo odvzet naš najljubši obrok. Na hrano smo tudi zelo čustveno navezani in to nas včasih ovira, da bi razsodno presodili kaj je za naše telo in kaj ni. In pa vsa ta poplava različnih pravil, različnih protokolov. Sploh na socialnih omrežjih je veliko rivala med tem, kdo ima bolj prav, koga bi morali pri prehrani bolj poslušati. Na eni strani imamo dietetike, nutricioniste, zdravnike, potem pa ogromno profilov različnih prehranskih svetovalcev. Zato ni čudno, da smo tako zelo zmedeni.

Tako sem se nekako vmes sprijaznila, da očitno hrana res nima nekega pretiranega vpliva na zdravje, no dokler nisem začela delati s strankami.  Dokaj hitro so stranke, ki so začele delati premike pri prehrani, začele opažati tudi rezultate in to mi je nekako vrnilo vero, da mogoče pa ne bi smela biti hrana tako zelo neopažena.

Sredinska pot

Zaradi vse zmede, sem nekako ubrala sredinsko pot in začela združevati znanstvene študije in različno strokovno literaturo, s starodavnimi medicinami in praksami od tradicionalne kitajske medicine do ajurvede in še veliko več.

Danes gledam na prehrano drugače, zavedam se, da prehrana še zdaleč ni vse, in da ne boste samo s spremembo prehrane ozdraveli, vendar je eden izmed najpomembnejših temeljev zdravja. Žal do danes nisem odkrila enega načina prehranjevanja, ki bi ustrezal vsem in verjamem, da ga tudi ni, ker je vsak na drugačni stopnji življenja, razvoja in potrebuje v različnih obdobjih različno prehrano, ki ga bo podprla glede na izzive s katerimi se sooča. 

Sara Logar, dipl. dietetičarka in naturopatinja, terapevtka Planeta zdravja

Portal24; [Foto: osebni arhiv]