Sara Logar, dipl. dietetičarka, naturopatinja in terapevtka Planeta zdravja, v tokratni kolumni poudarja, da je moč v vračanju k preprostosti: k osnovnim živilom, doma pripravljenim obrokom in jedilniku brez nepotrebnih zapletov. Prav ta pristop hrano osvobodi zmede in jo postavi nazaj tja, kjer ji je mesto – kot temelj vitalnosti in dobrega počutja.

V času, ko nas iz vseh strani zasipajo novi prehranski trendi, superživila in instant rešitve, pogosto pozabimo, da je zdravje največkrat v preprostosti. Naši stari starši niso imeli na voljo neštetih “čudežnih” izdelkov, pa so vseeno živeli polno, z domačo, preprosto hrano.

Danes se je vredno vrniti k tem osnovam, k nakupovanju osnovnih živil, kuhanju doma in poenostavljanju jedilnika. Prav v tem je moč, da hrana ne postane vir zmede in stresa, ampak temelj vitalnosti in zadovoljstva.

Moč osnovnih živil

Osnova zdrave prehrane niso industrijsko predelani izdelki z dolgimi seznami sestavin, ampak preprosta živila, ki jih prepoznamo na prvi pogled: zelenjava, sadje, stročnice, polnozrnata žita, ribe, jajca, oreščki, semena … Ta živila so hranilno bogata, telesu nudijo vlaknine, vitamine, minerale, antioksidante in zdrave maščobe, vse, kar potrebujemo za dobro delovanje telesa. Poleg tega so pogosto cenovno dostopnejša in okolju prijaznejša, saj zahtevajo manj predelave in embalaže.

Raziskave jasno kažejo, da prehrana, ki temelji na osnovnih živilih, zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja ter debelost. To pomeni, da lahko z drobnimi vsakodnevnimi izbirami naredimo veliko več za zdravje, kot če iščemo “čudežne” rešitve v dragih dodatkih ali modnih dietah.

Doma kuhani obroki

Ko kuhamo doma, imamo popoln nadzor nad tem, kaj pride na naš krožnik. Vemo, koliko maščob, soli in sladkorja dodamo, in lahko izbiramo kakovostne sestavine. Poleg tega domači obroki niso le bolj zdravi, ampak tudi bolj povezovalni, skupno kuhanje ali družinski obrok prinaša toplino, krepi odnose in zmanjšuje občutek osamljenosti, kar je prav tako pomembno za zdravje.

Epidemiološke študije potrjujejo, da ljudje, ki večino obrokov pripravljajo doma, zaužijejo manj kalorij, manj nasičenih maščob, manj sladkorja in soli ter več sadja in zelenjave. To se odraža v boljšem presnovnem zdravju in nižjem tveganju za kronične bolezni. Kuhanje doma je torej ena izmed najbolj preprostih, a učinkovitih praks preventive.

Poenostavljanje jedilnika

Danes pogosto mislimo, da mora biti obrok nekaj kompleksnega in zapletenega, da je zdrav. V resnici pa so najboljše rešitve pogosto najbolj preproste. Krožnik s tremi ali štirimi osnovnimi sestavinami je lahko izjemno hranljiv: na primer polnozrnat riž, pečena sezonska zelenjava in vir beljakovin (ribe, stročnice ali jajca). Tak obrok je barvit, okusen in telo oskrbi z vsem, kar potrebuje.

Poenostavljanje jedilnika nam pomaga zmanjšati stres, povezan z načrtovanjem obrokov, in nas uči, da lahko iz malo nastane veliko. Poleg tega spodbuja manj zavržene hrane, saj uporabljamo sestavine, ki jih res potrebujemo, in se izognemo kopičenju nepotrebnih izdelkov.

Prednosti vračanja k osnovam

Hrana iz osnovnih živil prinaša telesu vrsto koristi, kot so več vlaknin, ki izboljšajo prebavo, uravnavajo krvi sladkor in podpirajo mikrobiom. Več vitaminov in mineralov, ki so ključni za imunski sistem, manj nepotrebnih dodatkov, kot so konzervansi, barvila, ojačevalci okusa in trajnostni pristop, saj manj predelave pomeni manj odpadkov in manjši ogljični odtis.

Poleg fizičnih koristi vračanje k osnovam prinaša tudi psihološko dobrobit. Ko jemo preprosto, postanemo bolj pozorni na okus in uživanje v hrani, razvijemo hvaležnost za obrok in se izognemo občutku zmede, ki ga ustvarja poplava prehranskih trendov.

Vrnitev k osnovam ni korak nazaj, temveč korak naprej,  k boljšemu zdravju, večji jasnosti in trajnostnemu življenju. Ko izbiramo osnovna živila in si vzamemo čas za preprost domač obrok, skrbimo ne le za svoje telo, temveč tudi za duševno ravnovesje. Preprostost v prehrani nas uči, da ni treba veliko, da jemo hranljivo, okusno in polno. Pravzaprav je največja moč prav v drobnih, vsakdanjih izbirah, ki se sčasoma seštejejo v dolgotrajno vitalnost.

Sara Logar, dipl. dietetičarka in naturopatinja, terapevtka Planeta zdravja

[Foto: osebni arhiv]