Sandoz bo z 90-milijonsko investicijo v Ljubljani ustvaril 200 novih delovnih mest

Sandoz, vodilni globalni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil, je v slovenski prestolnici položil temeljni kamen za svoj novi razvojni center. Investicija, vredna 90 milijonov evrov, predstavlja zavezo podjetja k nadaljnji širitvi svoje prisotnosti in krepitev biotehnološke industrije v regiji.

Center bo namenjen celovitemu razvoju podobnih bioloških zdravil – od razvoja aktivnih učinkovin do končnih izdelkov. V šestih etažah razvojnega centra, ki skupno obsegajo več kot 9.500 kvadratnih metrov, bo zaposlenih približno 200 strokovnjakov. Od tega jih 83 že opravlja svoje delo, kar kaže na zgodnjo zavezanost podjetja k operativni pripravljenosti.

“Z naložbama v Ljubljani in Lendavi, kjer gradijo še en center, Slovenija utrjuje svoj položaj med vodilnimi državami v Evropi na področju farmacije in biotehnologije,” je izpostavil Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija. Po njegovih besedah bodo nova obrata pomembno prispevala k večji dostopnosti podobnih bioloških zdravil za zdravstvene sisteme in bolnike.

Lendavski proizvodni center obljublja 330 novih delovnih mest

Sandoz je deloval pod okriljem Novartisa do novembra lanskega leta, ko je sledilo ločevanje. Novonastala slovenska družba Novartis nadaljuje s proizvodnjo in razvojem inovativnih zdravil, medtem ko Lek v sodelovanju s Sandozom pokriva segment generičnih in podobnih bioloških zdravil.

Lendavski proizvodni center, katerega gradnja je prav tako v teku, obljublja 330 novih zaposlitev in predstavlja 400-milijonsko vlaganje. “Oba centra bosta končana leta 2026 in bosta skupaj močno prispevala k biotehnološki krajini Slovenije,” je dodal Ljoljo.

Vlaganje v raziskave in razvoj je ključna prioriteta za slovensko vlado, je poudaril predsednik vlade Robert Golob. “V bitki za talente moramo kot država storiti več, zlasti v smislu izboljšanja davčnega okolja,” je dejal, s čimer je nakazal na potencialne prihodnje politične poteze za privabljanje in ohranjanje strokovnjakov.

Investicijo so toplo sprejeli tudi na evropski ravni, saj je evropski komisar za notranji trg Thierry Breton izrazil zadovoljstvo nad Sandozovo zavezanostjo k razvoju in inovacijam v regiji. “To partnerstvo ne samo krepi položaj Slovenije, temveč prispeva k celotni strategiji EU za biotehnološki napredek,” je sklenil Breton.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: