Sam Altman: Industrija umetne inteligence ne bi smela spodbujati regulativnih sprememb

Industrija umetne inteligence ne bi smela spodbujati regulativnih sprememb, je opozoril generalni direktor OpenAI. Sam Altman, izvršni direktor OpenAI, je izrazil svojo zaskrbljenost glede “zelo subtilnih družbenih neusklajenosti”, ki bi lahko privedle do opustošenja zaradi napredka umetne inteligence.

Altman je svoje poglede predstavil na svetovnem vladnem vrhu v Dubaju prek videoklica. Ponovil je poziv k ustanovitvi organa, podobnega Mednarodni agenciji za jedrsko energijo, ki bi nadzoroval umetno inteligenco. Kljub temu, da je izpostavil nevarnosti, ki jih prinašajo tehnološki napredki, je poudaril, da industrija umetne inteligence, vključno z OpenAI, ne bi smela prevzemati vodilne vloge pri sprejemanju predpisov za regulacijo te industrije.

“Še vedno smo v fazi številnih razprav,” je dejal Altman. “Mislim, da smo še vedno v času, ko je razprava potrebna in zdrava, toda na neki točki v naslednjih nekaj letih mislim, da se moramo premakniti k akcijskemu načrtu z resničnim nakupom po vsem svetu.”

Microsft je v OpenAI, ki je eno vodilnih zagonskih podjetij na področju umetne inteligence, vložil približno milijardo dolarjev v podjetje. Associated Press pa je z njimi podpisal pogodbo z OpenAI za dostop do njenega arhiva novic. The New York Times pa je proti OpenAI in Microsoftu zaradi uporabe njegovih zgodb brez dovoljenja za usposabljanje klepetalnih robotov OpenAI vložil tožbo.

Altman: Javni obraz za hitro komercializacijo umetne inteligence

Sam Altman, izvršni direktor podjetja OpenAI, je postal pomemben javni obraz v povezavi z hitro komercializacijo generativne umetne inteligence, ki vzbuja strahove glede potencialnih izzivov nove tehnologije. Altmanova izjava je odmevala med mednarodno skupnostjo, še posebej pa je bila opažena v Združenih arabskih emiratih (ZAE), kjer so znaki tega tveganja že vidni.

ZAE, avtokratska zveza sedmih dedno vodenih šejkov, se sooča s posledicami omejitev, ki vplivajo na pretok natančnih informacij in s tem na delovanje umetne inteligence. Te omejitve lahko vplivajo na proizvodnjo odgovorov, kot jih zagotavljajo programi umetne inteligence, kot je ChatGPT, ter sistemi strojnega učenja.

Poleg tega ima ZAE podjetje G42 v Abu Dabiju, ki ga nadzira vplivni državni svetovalec za nacionalno varnost. Po mnenju strokovnjakov ima G42 vodilni svetovni model umetne inteligence v arabskem jeziku. Kljub temu se je podjetje soočilo z obtožbami o vohunjenju zaradi domnevnih povezav z aplikacijo za mobilne telefone, ki je bila prepoznana kot vohunska programska oprema. Poleg tega so se pojavile trditve, da bi podjetje lahko na skrivaj zbiral genetski material za kitajsko vlado.

G42 je napovedal, da bo prekinil vezi s kitajskimi dobavitelji. Razprava med Altmanom, ki jo je moderiral državni minister ZAE za umetno inteligenco Omar al-Olama, ni obravnavala nobenih lokalnih skrbi. Altman je izrazil zadovoljstvo nad sprejetjem tehnologije umetne inteligence v šolah. Opozoril je tudi, da je AI še vedno v povojih.

“Mislim, da je razvoj trenutne tehnologije primerljiv s prvimi mobilnimi telefoni s črno-belim zaslonom. Dajte nam nekaj časa. Verjamem, da se bo tehnologija v prihodnosti izboljšala in postala izjemno močna,” je dejal Altman. Altmanova izjava odraža kompleksnost in pomembnost razprav o vplivu umetne inteligence v sodobni družbi ter potrebo po nadaljnjem razvoju regulativnih okvirov za varno uporabo te tehnologije v prihodnosti.

[Vir: Euronews]

Foto: TechCrunch, CC BY 2.0, prek Wikimedia Commons (fotografija je simbolna)

Portal24