Rusko sodišče izdalo nalog za aretacijo Julije Navalnaje

Zatiranje opozicijskih aktivistov, neodvisnih novinarjev in navadnih Rusov, ki so kritični do režima, se je s strani Kremlja po obsežni invaziji Moskve na Ukrajino februarja 2022 močno okrepilo. Sodišče v Rusiji pa je zdaj v odsotnosti izdalo nalog za aretacijo Julije Navalnaje, vdove ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Moskovsko okrožno sodišče Basmanny je odločilo, da jo aretirajo zaradi obtožb domnevne vpletenosti v ekstremistično skupino, le pet mesecev po smrti njenega moža v ruski zaporniški koloniji na Arktiki. Navalnaja je javno obtožila ruskega predsednika Vladimirja Putina za smrt njenega moža, medtem ko ruske oblasti trdijo, da je Navalnemu po sprehodu postalo slabo, niso pa podale dodatnih podrobnosti. Oblasti so zanikale vpletenost v zastrupitev in smrt Navalnega.

Od smrti njenega moža Julija Navalnaja živi v tujini na nerazkriti lokaciji s svojima otrokoma. V odzivu na sodno odredbo je svojim podpornikom na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter) sporočila, naj jih to ne moti in naj nadaljujejo svojo kampanjo proti Putinu. “Ko pišete o tem, prosim ne pozabite napisati glavne stvari: Vladimir Putin je morilec in vojni zločinec,” je objavila Navalnaja. “Njegovo mesto je v zaporu, in ne nekje v Haagu, v prijetni celici s televizijo, ampak v Rusiji – v isti (kazenski) koloniji in isti celici dva krat tri metre, v kateri je ubil Alekseja.”

Aleksej Navalni, najhujši politični nasprotnik Putina, je umrl med prestajanjem 19-letne kazni zaradi obtožb o ekstremizmu, ki jih je zavrnil kot politično motivirane. Zaprt je bil po vrnitvi v Moskvo januarja 2021 iz Nemčije, kjer je okreval po zastrupitvi z živčnim strupom leta 2020, za katero je okrivil Kremelj.

[vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona