Nekdanji ruski predsednik Medvedjev Zahod opozoril na možnost jedrske vojne

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v svoji najnovejši izjavi na Telegramu ponovno izrazil grožnjo z jedrsko vojno proti Zahodu, če bi se Rusija po koncu vojne v Ukrajini morala vrniti na svoje meje iz leta 1991. Medvedjev, ki trenutno zaseda položaj namestnika predsednika ruskega varnostnega sveta, je poudaril, da “jedrske sile nikoli ne izgubijo vojne, dokler branijo svojo domovino.”

Ta komentar sledi trditvam, da bi vrnitev Ukrajine na meje iz leta 1991, ki so mednarodno priznane meje med Rusijo in Ukrajino pred rusko priključitvijo Krima leta 2014 in pred obsežno invazijo na Ukrajino v februarju 2022, pomenila razpad Rusije v nasprotju z njeno ustavo. Medvedjev je izrazil dvom, da bi ruski narod sprejel takšen razpad, glede na to, da so osvojena ozemlja v vzhodni Ukrajini in Krim že formalno priključena k Rusiji.

Medvedjev je šel še dlje z izjavo, da bo Rusija v odgovor organizirala svoj jedrski arzenal in potencialno napadla večja mesta, kot so Kijev, Washington, Berlin ali London, ki jih je opisal kot “lepe zgodovinske kraje”, že dolgo označene kot cilji ruske jedrske triade. Med svojim predsedniškim mandatom od 2008 do 2012 je Medvedjev veljal za zmernega in liberalnega politika, vendar se je od začetka ruske vojne proti Ukrajini prelevil v enega najostrejših kritikov Zahoda, z zelo skrajnimi stališči.

Ukrajina preiskuje domnevne usmrtitve vojaških ujetnikov

Ukrajina je napovedala začetek preiskave o domnevnem streljanju na šest neoboroženih ukrajinskih vojakov v Avdijivki ter dva v vasi Vesele, ki se nahaja v isti regiji. Poteza sledi nedavnemu prevzemu popolnega nadzora nad mestom s strani Rusije. Tožilstvo v Donecku je preko svojega kanala na Telegramu sporočilo, da je bila sprožena preiskava incidenta, kjer so ruske sile domnevno streljale na neoborožene ukrajinske vojne ujetnike. Sklicevanje na informacije, objavljene na Telegramu, razkriva “usmrtitev šestih zapornikov” na lokaciji Avdijivka.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske, Dmitrij Lihovij, je preko ukrajinskega javnega servisa Suspilne izjavil, da umorov ni mogoče potrditi niti zanikati, dokler preiskava še poteka. Prav tako je opozoril, da to ne bi bil prvi primer vojnega zločina s strani Rusije, ki “ujetnikov ne želi pustiti pri življenju” in jih “pobije z avtomatskim orožjem”.

Ukrajinske kopenske sile so na svojem uradnem Telegram kanalu delile video posnetek, za katerega trdijo, da ga je posnel dron. Na posnetku naj bi bilo videti moške v uniformah v ozkem rovu, kjer naj bi se zgodila usmrtitev šestih neoboroženih ukrajinskih vojakov.

Rusko obrambno ministrstvo na obtožbe ni odgovorilo, saj ni bilo dosegljivo za komentar. Rusija je podobne obtožbe v preteklosti sicer že zanikala. Reuters, ukrajinski tožilci kot tudi vojska trenutno ne morejo neodvisno preveriti videoposnetka ali drugih podrobnosti najnovejše objave, ki nadalje obremenjujejo že tako napete odnose med državama.

[Vir: Reuters, Hina]; Foto: Wikimedia/Vlada.ru; Portal24