Ruski napadi poškodovali ukrajinsko infrastrukturo, Zelenski poziva k dodatni pomoči

Rusija je v soboto izvedla raketne in brezpilotne napade, ki so poškodovali energetske objekte in kritično infrastrukturo po vsej Ukrajini. V napadih so bili ranjeni najmanj štirje ljudje. Predsednik Volodimir Zelenski je ponovno pozval k dodatni pomoči zračne obrambe.

Nacionalni operater omrežja Ukrenergo je sporočil, da je šesti večji ruski zračni napad na ukrajinski energetski sektor od marca poškodoval energetske objekte na vzhodu, v središču in zahodu države. Ukrajinske zračne sile so sestrelile 35 od 53 ruskih izstrelkov in 46 od 47 brezpilotnih letal, uporabljenih za napade.

“Glavni cilj Rusije je normalizirati teror, izkoristiti pomanjkanje zadostne zračne obrambe in odločnost ukrajinskih partnerjev,” je dejal Zelenskiy na Telegramu. Poudaril je, da partnerji natančno vedo, kaj je potrebno: dodatni sistemi zračne obrambe in pospešena dostava letal F-16.

V soboto so ruske sile napadle energetske objekte v vzhodni regiji Doneck, jugovzhodni regiji Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, osrednji regiji Kirovohrad in regiji Ivano-Frankivsk na zahodu, je sporočilo ministrstvo za energijo. Zračni alarmi so trajali več kot tri ure, pri čemer so ljudje sredi noči hiteli v zaklonišča.

Štirje ranjeni

Regionalni guverner Lvova, Maksym Kozytskyi, je sporočil, da so bili štirje ljudje ranjeni in da so bili v regiji na ukrajinski meji s Poljsko prizadeti trije kritični infrastrukturni objekti. DTEK, največje ukrajinsko zasebno podjetje za proizvodnjo energije, je sporočilo, da sta bili dve termoelektrarni resno poškodovani.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so napadli ukrajinski vojaško-industrijski kompleks in energetske objekte kot povračilo za napade Kijeva na ruske energetske objekte. Ukrajina je letos okrepila napade z brezpilotnimi letali na ruske naftne objekte, kar je povzročilo pritiske na Kremlju.

Ukrajinski uradniki so povedali, da je zahodna pomoč začela prihajati, vendar so ruski napadi v zadnjih dveh mesecih onemogočili večino proizvodnje termo in hidroelektrarn, povzročili izpade električne energije in dvignili uvoz električne energije na rekordne vrednosti. Vlada je bila prisiljena skoraj podvojiti tarife za električno energijo za potrošnike, da je lahko financirala obsežna popravila.

Za soboto je načrtovan rekorden uvoz električne energije v višini približno 27 megavatnih ur (Mwh).

[Vir: Reuters]; Foto: Pexels; Portal24