Ruska flota vključno z jedrsko podmornico bo obiskala Kubo

Skupina ruskih vojaških ladij vključno z jedrsko podmornico, bo prihodnji teden obiskala Kubo, da bi poudarila “zgodovinske prijateljske odnose”, je sporočila kubanska vlada. Med 12. in 17. junijem bodo v pristanišče v Havani priplule ruska fregata Gorshkov, jedrska podmornica Kazan, naftni tanker flote Pashin in reševalni vlačilec Nikolai Chiker, so sporočile Kubanske revolucionarne oborožene sile. Poudarili so, da nobena od ladij ne prevaža jedrskega orožja in da njihov prihod ne predstavlja grožnje regiji.

“Obiski mornariških enot iz drugih držav so zgodovinska praksa revolucionarne vlade z narodi, ki vzdržujejo odnose prijateljstva in sodelovanja,” so zapisali v izjavi. Moskva teh informacij ni potrdila.

To ni prvič, da so ruske ladje obiskale Kubo, ki je bila ključna zaveznica nekdanje Sovjetske zveze v času hladne vojne. Med kubansko raketno krizo leta 1962 so na Kubi za kratek čas zadržali jedrske rakete po ukazu Moskve.

Kubanska napoved prihaja nekaj dni po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden dovolil Ukrajini izvajanje omejenih napadov z ameriškim strelivom na ruskem ozemlju. Ruski predsednik Vladimir Putin je v odgovor dejal, da je “dostava orožja na območje konflikta slaba poteza Zahoda”. Dodal je, da si Rusija pridržuje pravico ravnati enako, če bodo države vpletene v vojno proti Rusiji.

Rusija povečuje pomorske in zračne aktivnosti

Ruska vojska naj bi to poletje povečala svoje pomorske in zračne dejavnosti v bližini ZDA. “Rusija bo verjetno poslala mornariške bojne ladje na Karibe, z morebitnimi postanki na Kubi in morda v Venezueli,” je dejal tiskovni predstavnik Pentagona, generalmajor Charlie Dietz. Poudaril je, da te napotitve ne predstavljajo neposredne grožnje ZDA.

Poleg ruskih ladij bo to poletje v regiji tudi ena od podmornic ruske mornarice razreda Severodvinsk II. Kuba je med letoma 2013 in 2020 vsako leto gostila ruske ladje, je dejal Dietz, pri čemer je dodal, da vaje predstavljajo znatne stroške ruski mornarici, ki se sooča z izzivi pri ohranjanju pripravljenosti in izvajanju napotitev s starajočo se floto.

“Glede na dolgo zgodovino ruskih obiskov kubanskih pristanišč se ti štejejo za rutinske pomorske obiske, zlasti v kontekstu povečane podpore ZDA Ukrajini in vajam Nata,” je sklenil Dietz.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona/fotografija je simbolna