Rusija in Kitajska zaskrbljeni zaradi ameriškega predloga za prekinitev ognja v Gazi

Rusija in Kitajska, obe s pravico veta v Varnostnem svetu Združenih narodov (ZN), sta v četrtek izrazili zaskrbljenost glede ameriškega osnutka resolucije, ki podpira predlog predsednika Joeja Bidna glede prekinitve ognja med Izraelom in palestinskimi militanti Hamas. Alžirija, edina arabska članica sveta, je prav tako nakazala, da ne bo podprla besedila, so sporočili diplomati.

Za sprejetje resolucije je potrebnih vsaj devet glasov za in nobenega veta ZDA, Francije, Velike Britanije, Kitajske ali Rusije. Biden je pred tednom dni predstavil trifazni načrt za prekinitev ognja v Gazi, ki ga je opisal kot izraelsko pobudo. ZDA iščejo mednarodno podporo za načrt, ki ga Hamas še preučuje.

ZDA so v ponedeljek 15-članskemu Varnostnemu svetu ZN poslale enostranski osnutek resolucije, v sredo pa spremenjeno različico. Trenutni osnutek pozdravlja predlog o prekinitvi ognja, in ga opisuje kot “sprejemljivega” za Izrael, “Hamas poziva, naj ga prav tako sprejme, in poziva obe strani, naj v celoti izvajata njegove pogoje brez odlašanja in brez pogojev.”

Popolna prekinitev ognja v Gazi

V osnutku so navedene podrobnosti predloga – s “popolno prekinitvijo ognja” v Gazi kot del prve faze in “po dogovoru strani, trajnim koncem sovražnosti” v drugi fazi. Nekateri člani sveta so izrazili dvome glede tega, ali je Izrael dejansko sprejel načrt in želijo, da svet vztraja pri marčevski zahtevi po takojšnji prekinitvi ognja in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, so povedali diplomati.

Rusija je predlagala amandmaje k ameriškemu besedilu, ki vključujejo poziv tako Hamasu kot Izraelu. In sicer naj sprejmeta predlog, ter zahtevo po takojšnjem, brezpogojnem in trajnem premirju, ki ga spoštujejo vse strani. Moskva želi tudi, da osnutek poudari, da bo prva faza prekinitve ognja ostala v veljavi, dokler se bodo nadaljevala pogajanja o drugi fazi, kar odraža pripombe Bidna prejšnji teden.

Pogajalci iz ZDA, Egipta in Katarja so več mesecev poskušali posredovati pri prekinitvi ognja. Hamas želi trajno končanje vojne v Gazi in umik Izraela iz enklave z 2,3 milijona ljudi. Izrael se maščuje Hamasu zaradi napada njegovih skrajnežev 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih več kot 1200 ljudi, več kot 250 pa jih je bilo vzetih za talce. V Gazi naj bi ostalo ujetih več kot 100 talcev. Izraelske povračilne akcije naj bi po podatkih zdravstvenih oblasti v Gazi povzročili smrt več kot 36.000 Palestincev.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona