Revolucija v shranjevanju energije: Gravitacijska baterija

V srcu odročne finske skupnosti Pyhäjärvi, ki leži 450 kilometrov severno od Helsinkov, se odvija revolucionarni projekt, ki bi lahko spremenil način, kako razumemo shranjevanje energije. Nekoč cvetoč rudnik cinka in bakra Pyhäsalmi, globok več kot 1400 metrov in eden najglobljih rudnikov v Evropi, je po zaprtju avgusta 2022 in pridobitvi več kot 60 milijonov ton rude zdaj prizorišče inovativnega preobrata. Škotsko podjetje Gravitricity je izbralo to lokacijo za gradnjo svojega prvega obsežnega prototipa gravitacijskega hranilnika energije, ki obljublja, da bo spremenil zapuščeni rudnik v podzemno skladišče energije.

Gravitricityjev sistem za shranjevanje energije temelji na preprostem, a genialnem konceptu uporabe gravitacije za shranjevanje in sproščanje energije. Sistem deluje tako, da v času presežka energije, na primer ko močno piha veter in vetrne turbine proizvedejo več električne energije, kot je trenutno potrebno, dvigne težke uteži po 530-metrskem pomožnem jašku rudnika Pyhäsalmi. Ko je potreba po energiji večja, se te uteži spustijo, njihov padec pa preko vitlov, ki se pretvorijo v generatorje, proizvede električno energijo. Ta sistem lahko shranjuje 2 MW moči in se vključi v lokalno energetsko omrežje, ponuja pa tako kratkotrajne izbruhe energije kot tudi daljše tokove, odvisno od trenutnih potreb.

Projekt odpira vrata za “nizkoogljična delovna mesta”

Ta inovativna rešitev se ne izkaže samo kot zanesljivo sredstvo za dolgotrajno shranjevanje energije, temveč tudi kot orodje za boj proti klimatskim spremembam, saj omogoča večjo uporabo obnovljivih virov energije. Poleg tega projekt odpira vrata za “nizkoogljična delovna mesta” v regiji, ki je bila močno prizadeta zaradi konca rudarskih dejavnosti, s čimer se vrača upanje v lokalno skupnost.

Projekt je pritegnil pozornost mednarodne skupnosti, saj je študija, objavljena prejšnji mesec s strani Mednarodnega inštituta za uporabno sistemsko analizo (IIASA), pokazala, da bi gravitacijske baterije v zapuščenih rudnikih lahko ponudile stroškovno učinkovito in dolgoročno rešitev za shranjevanje energije. Raziskovalci so ugotovili, da bi lahko zapuščeni rudniški rovi po svetu shranili do 70 TWh energije, kar je približno enako globalni dnevni porabi električne energije.

Zagon tega projekta v Pyhäjärviju je le prvi korak na poti k širši uporabi te tehnologije. “Ta obsežni projekt bo zagotovil pot do drugih komercialnih projektov in omogočil vključitev naše rešitve v dejavnosti razgradnje rudnikov, kar bo ponudilo potencialno prihodnost za rudnike, ki se približujejo koncu svoje prvotne življenjske dobe,” je poudaril izvršni predsednik Gravitricity Martin Wright. Projekt predstavlja svetilnik upanja ne le za Pyhäjärvi, ampak tudi za podobne skupnosti po svetu, ki iščejo trajnostne rešitve za prihodnost energetike.

vir; Foto: Zajem zaslona/YT; Portal24