Reciklirana oblačila so srce modne evolucije

Reciklirana oblačila so srce modne evolucije. Kakšen je svet trajnostne mode, kako pripraviti in sešiti srajco na okolju prijazen način? To je le nekaj vprašanj, na katera odgovor lahko dobite na razstavi recikliranih oblačil. Ta poteka do srede, 3. maja, v prvem nadstropju nakupovalnega središča Citypark. 

Gre za razstavo v sodelovanju s Strokovnim izobraževalnim centrom Ljubljana, razstavljene kreacije so namreč delo dijakov drugih letnikov programa izdelovalec in ustvarjalec modnih oblačil.

Srajce so izdelane iz kakovostnega bombaža in različnih starih ali že uporabljenih kosov blaga ter zavrženih tekstilnih ostankov, ki nam pripovedujejo zgodbe bodisi iz preteklosti naših babic bodisi o zanimivi, že pozabljeni pozamenteriji ali pa o oblačilnih elementih, ki jih vzamemo z drugih starih oblačil, ker so nam tako zelo všeč.

Reciklirana moda

Reciklirana moda je mnogo več kot krpanka majhnih koščkov blaga. Stari predelani materiali so trpežni, a hkrati nežni, predvsem pa uporabni daljše časovno obdobje. Izbira predelanih oblačil je premišljen način oblačenja in v svetu hitre mode odličen doprinos k modni evoluciji.

Odgovorno ravnanje s starimi tkaninami ima lahko pozitiven vpliv na obstoj človečnosti. Vzamemo že uporabljene tkanine in druge materiale ter iz njih ustvarimo neko oblačilo. Zmanjša se količina odpadkov, potrošnja vode, energije in surovin, kar posledično zmanjša onesnaževanje. To pa je tudi osnovna ideja, h kateri stremijo razstavljavci.

Foto: Robert Krumpak   

Nakupovalno središče Citypark upravlja podjetje SES Spar European Shopping Centers. Citypark, ki letos praznuje 21. rojstni dan, je z več kot 120 trgovinami in lokali največje nakupovalno središče v Sloveniji. Ponuja najprestižnejše blagovne znamke, zagotavlja najvišjo kakovost storitev in postavlja modne trende. V letu 2019 ga je obiskalo več kot 9 milijonov ljudi, zanje so pripravili približno 250 dogodkov.

Citypark je eno od petih nakupovalnih središč, ki jih v Sloveniji upravlja družba SES Center Management.

SES – Spar European Shopping Centers je razvijalec, graditelj in upravljalec nakupovalnih središč v šestih državah. Podjetje trenutno upravlja 30 nakupovalnih središč v centralni, južni in vzhodni Evropi ter nakupovalno ulico na Dunaju. V letu 2020 so najemniki v nakupovalnih središčih SES-a ustvarili 2,45 milijard evrov bruto prodaje. Podjetje SES je v Avstriji in Sloveniji vodilno na trgu v poslovnem segmentu velikih nakupovalnih središč. SES je del skupine SPAR Austria.