Razočaranje v Lučah in Ljubnem: Cenitve nepremičnin precej pod pričakovanji

Prebivalci Luč in Ljubnega so dober mesec pred prvo obletnico katastrofalnih poplav v Sloveniji prejeli prvih 20 cenitev zemljišč in nepremičnin, poroča 24ur. Čeprav so prebivalci cenitve pričakovali že konec maja, so jih prejeli šele 1. julija, kar je povzročilo prvo razočaranje. Nova razočaranja so prinesle tudi končne ocene cenilcev.

Paul Orešnik iz naselja Struge je za 24ur pojasnil, da so bile vrednosti ocenjene na do 60 odstotkov tržne cene. “Okoli 50 odstotkov so nižje od vrednosti, ki smo jih pričakovali,” je dejal in dodal, da je za svoje zemljišče prejel cenitev v vrednosti 35 evrov na kvadratni meter, čeprav je tržna vrednost okoli 70 evrov.

Župan občine Luče, Klavdij Strmčnik, je potrdil, da prebivalci niso zadovoljni s cenitvami, vendar občina s podatki iz odločb ni bila seznanjena. Orešnik je dodal, da si je že našel nadomestno parcelo v Ljubnem ob Savinji, a čaka na odobritev vloge za spremembo namembnosti zemljišča. Z denarjem, ki bi ga prejel po ocenjeni vrednosti zemljišča, bi po njegovih besedah težko uredil nov dom, saj delavci ne delajo po 50-odstotni ceni.

Čas za pritožbo je 10 dni

Prejemniki cenitev imajo zdaj 10 dni časa, da se na odločbe pritožijo ali podajo pripombe. Orešnik upa, da bodo hiše in parcele ocenjene po tržni vrednosti z vsemi dodatki, saj bi le tako lahko uredili nove domove. Po podpisu pogodbe, ko bodo pristali na cenitev države, bodo imeli prebivalci 12 mesecev časa, da se preselijo.

Vlada je za naselje Struge sprejela sklep o odstranitvi 10 objektov, od katerih sta dva že porušena, je povedal župan Strmčnik. Pet stanovalcev še vedno vztraja, da svojih domov ne bodo zapustili. “Ne vem, kaj bomo naredili. Ena možnost je prisilna izselitev, druga pa, da ostanejo na lastno odgovornost,” je dejal Strmčnik.

Občina ureja tudi nova zemljišča za preselitev stanovalcev, vendar je območje delno poplavno ogroženo. Župan upa, da bo načrt za izgradnjo nasipa na območju končno dobil potrebni zagon, čeprav se projekt vleče že več let. Skrbijo ga tudi sanacijska dela po poplavah, saj se boji, da se bodo ta močno zavlekla.

Prebivalci Luč in Ljubnega upajo, da bo država prisluhnila njihovim potrebam in jim olajšala že tako težko situacijo, piše 24ur.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Zajem zaslona