Razkol v EU: Nemčija ustavila nove sankcije proti Rusiji

Države Evropske unije so se včeraj pri pogajanjih o novih sankcijah proti donosnemu ruskemu sektorju utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) znašle v slepi ulici. Slednje pa je med diplomati povzročilo nemalo nejevolje. Kot trdi šest diplomatov EU, je sporazum preprečila Nemčija, ki je izrazila resne pomisleke glede novega svežnja sankcij.

Predlagani sveženj sankcij bi državam članicam prepovedal ponovni izvoz ruskega UZP iz pristanišč EU in financiranje načrtovanih terminalov za UZP v Arktiki in Baltskem morju. Eden od diplomatov, ki je želel ostati neimenovan, je dejal: “Do zdaj se je govorilo, da moramo vedno kriviti Madžarsko, toda tokrat je krivec Nemčija,” s čimer je namignil na pretekle primere, ko je Madžarska blokirala sankcije.

Belgija, ki trenutno predseduje pogajanjem znotraj EU, je bila zaradi nemškega nasprotovanja novim sankcijam proti Belorusiji prisiljena pogovore razdeliti na dve ločeni razpravi, kar dodatno zapleta že tako kompleksne odnose med članicami.

Nemčija je blokirala paket sankcij ravno v času, ko so voditelji G7 imeli vrh v Italiji. To bi bil že 14. sveženj sankcij proti Rusiji, odkar je ta februarja 2022 napadla Ukrajino. Berlin je zaskrbljen zaradi razširitve sankcij, ki bi od podjetij v EU zahtevale zagotovitev, da njihove stranke ne morejo prodati sankcioniranega blaga Moskvi. Prej je ta klavzula veljala le za strelno orožje, vojaško opremo in blago z dvojno rabo – tisto, ki se uporablja tako za vojaške kot civilne namene.

Umik veta

Nemčija meni, da bi razširitev klavzule na bolj civilne izdelke, kot so kemikalije ali stroji za obdelavo kovin, preveč obremenila mala podjetja v državi. Evropska komisija se zdaj pogaja z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, da bi ga prepričala, naj umakne veto, je povedal eden od diplomatov.

Razkol znotraj nemške vladajoče koalicije, ki jo sestavljajo tri stranke, je eden glavnih razlogov za zastoj. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock do včeraj popoldne ni mogla zagotoviti, ali bo Berlin podprl sveženj sankcij. Na novinarski konferenci je odkrito pozvala k dodatnim sankcijam proti Belorusiji, rekoč: “Moramo strožje ukrepati proti izogibanju sankcijam, s katerimi se srečujemo v zadnjih mesecih. In to v prvi vrsti velja za Belorusijo.”

Anonimni uradnik nemškega zunanjega ministrstva je izrazil zaskrbljenost, da bi neodobravanje novih sankcij lahko škodovalo nemškim poskusom, da si povrne evropsko zaupanje po letih zagovarjanja svoje ruske politike. Berlin je medtem blokiral tudi popravilo vrzeli, ki bi omogočila tranzit blaga višjega cenovnega razreda, vključno z luksuznimi avtomobili, iz Belorusije v Rusijo, zaradi česar je Belgija morala začeti ločena pogajanja.

Ta razvoj dogodkov kaže na kompleksnost in razdeljenost znotraj Evropske unije pri soočanju z ruskimi ukrepi in sankcijami, kar dodatno otežuje skupno zunanjo politiko in ukrepanje proti agresiji.

[Vir: Politico]; Portal24; Foto: Pixabay