Nova študija psihedelične izkušnje povezuje z izboljšano spolno funkcijo

V prvi takšni znanstveni študiji so raziskovalci odkrili, da so psihedelične izkušnje povezane z izboljšano spolno funkcijo. Glede na raziskavo so psihoaktivne snovi, kot so čarobne gobe in LSD, povezane z izboljšanjem spolne funkcije, ki lahko traja več mesecev po izkušnji. Raziskava, objavljena v ugledni reviji Scientific Reports, je bila izvedena pod okriljem Centra za psihedelične raziskave na King’s College London. Znanstveniki so 261 oseb, predvsem iz ZDA, spraševali o njihovih izkušnjah s psihoaktivnimi substancami.

Udeleženci so poročali o številnih izboljšavah v spolni funkciji, vključno z boljšo komunikacijo s partnerji, večjim zadovoljstvom v odnosih, izboljšanim dojemanjem lastnega videza in povečanim užitkom med spolnimi odnosi, ki so se ohranili tudi do šest mesecev po psihedelični izkušnji.

Tommaso Barba, glavni avtor študije, poudarja, da gre za prvo znanstveno raziskavo, ki se osredotoča na vpliv psihoaktivnih substanc na spolno funkcijo. Rezultati kažejo na potencialne pozitivne učinke psihoaktivnih substanc na stanja, ki negativno vplivajo na spolno zdravje, kot sta klinična depresija in tesnoba.

Zanimivo je, da bi lahko psihoaktivne spojine, kot je psilocibin, prispevale k preprečevanju spolne disfunkcije – pogostega stranskega učinka standardnih antidepresivov. Ta odkritja odpirajo novo potencialno korist pri zdravljenju depresije, kjer bi lahko uporaba psihoaktivnih substanc pomagala ohranjati spolno funkcijo, ki je pogosto ogrožena pri uporabi tradicionalnih antidepresivov.

Študija ponuja upanje, da bi lahko psihoaktivne snovi predstavljale revolucionaren pristop k izboljšanju spolnega zdravja in dobrega počutja, še posebej pri osebah, ki trpijo zaradi psiholoških stanj, ki vplivajo na spolno funkcijo.

[Vir: Hina]; Foto: Freepik; Portal24