Protest v Rusiji: “Opoldne proti Putinu”

V nedeljo se je na voliščih po vsej Rusiji ubralo na tisoče ljudi, da bi izrazili svoje nasprotovanje proti ponovni izvolitvi predsednika Vladimirja Putina. Protest, ki ga je protikremeljska opozicija opisala kot mirnega in simboličnega, je potekal pod geslom “opoldne proti Putinu”. Udeleženci so se ob opoldne odpravili na volišča, kjer so svoje volilne liste bodisi uničili ali oddali glas za enega od treh proti Putinu nasprotnih kandidatov. Pričakuje se, da bo Putin kljub protestom dosegel veliko zmago. Slednje napovedujejo tudi javnomnenjske raziskave, ki Putinu napovedujejo več kot 80-odstotno podporo.

Nekateri protestniki so na svojih volilnih listih napisali ime pokojnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je preminil v arktičnem zaporu. Navalni je bil znan po svoji kritiki Putinovega režima in je pred svojo smrtjo preko svojih odvetnikov na družbenih omrežjih podprl protestno akcijo. Njegovi zavezniki so na YouTube objavili posnetke vrst pred volišči, kjer so ljudje čakali, da oddajo svoj glas.

Navalnega so mnogi videli kot simbol upora proti Putinovi dolgoletni oblasti, njegova politična zapuščina pa se nadaljuje s protestnimi akcijami, kot je “Opoldan proti Putinu”. Kljub temu da so protestniki predstavljali le majhen delež ruskih volivcev, je bilo njihovo sporočilo jasno. Mladi Rusi, med njimi študentje in neimenovane mlade ženske, so izrazili svoje nezadovoljstvo z režimom in poudarili, da kljub občutku malodušja še vedno obstaja potreba po demokratičnem izražanju.

Kako obsežni so protesti?

Obsežnost protesta je bilo težko oceniti, saj so bili volivci razpršeni čez ogromno rusko ozemlje, ki se razteza čez 11 časovnih pasov, namesto da bi se zbrali v enotno skupino. Vendar pa so posnetki na kanalu Navalnega prikazali, da so se vrste na voliščih gibale od nekaj deset do nekaj sto ljudi.

Po opažanjih novinarjev Reutersa je bilo na nekaterih voliščih v Moskvi in Jekaterinburgu opaziti nekoliko povečan obisk, predvsem s strani mlajših volivcev, kjer so se v nekaterih primerih oblikovale vrste dolge več sto, ponekod celo več tisoč ljudi. Leonid Volkov, sodelavec Navalnija v izgnanstvu, je ocenil, da se je dogodkov v Moskvi, Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu in drugih mestih udeležilo več sto tisoč ljudi, čeprav Reuters teh ocen ni mogel neodvisno preveriti.

Številni Rusi so se zbrali tudi na voliščih ruskih diplomatskih predstavništev po svetu. V Berlinu se je, na primer, Julija, vdova Alekseja Navalnega, pojavila na ruskem veleposlaništvu, sodelovala je v protestu s Kiro Jarmiš, tiskovno predstavnico Navalnega, kjer so jo drugi Rusi pozdravili z aplavzom in skandiranjem njenega imena. V Londonu je pred ruskim veleposlaništvom v skoraj popolni tišini v vrsti za glasovanje stalo na tisoče Rusov.

Mnogi so izrazili občutek, da jih zadnjih 30 let nihče ni poslušal, kljub selitvam in emigraciji. “Nismo bili slišani zadnjih 30 let. Nihče nas ni poslušal. Selili smo se, emigrirali in tudi tukaj, daleč stran od Rusije, čutimo posledice, da nas ne slišijo,” je povedala Natalija Čerednikova, ena izmed volivk. Ta dogodek je bil zanje priložnost, da izrazijo svoje mnenje, čeprav so se zavedali, da njihovo dejanje morda ne bo imelo velikega vpliva. “Tukaj smo samo zaradi nas samih. Imamo glasovali. Prišli smo,” je zaključila.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona