Protest upokojencev: Dostojanstvo, molitev in Zdravljica

V Ljubljani je potekal četrti vseslovenski shod upokojencev. Zbrani so od predsednice države zahtevali umik svetovalke za upokojenska vprašanja Biserke Meden Marolt, vlado pa so pozvali k dvigu pokojnin. V svojem nagovoru je Pavel Rupar izpostavil, da bodo s protesti nadaljevali in se povezali s kmeti delavci ter drugimi. Napovedal je tudi nove čase: “Prihaja nov ples, ples poštenih, zavednih Slovencev!”

Rekordna udeležba ✌️🇸🇮#ProtestZaPravice#Upokojenci pic.twitter.com/MxqNK709HN

— Davorin Kopše (@DKopse) May 3, 2023

Rupar je uvodoma vse zbrane v boju za pravične pokojnine in pozval k tihi molitvi Oče naš. Po molitvi pa so zbrani zapeli Zdravljico.

Zbrane je nagovoril upokojenec Tone iz Celja: “Naše nezadovoljstvo se stopnjuje! Kam gre potem naš denar od davkov? Vlada naj pusti kmetom obdelovati našo zemljo in naj ne ovira njihovega dela. Dovolj imamo obljub in zavajanj. Izvolili smo vas, da nam bo boljše.”

Mimo mene se še vedno vali reka ljudi s pohoda po ulicah in polni trg. Pravkar je pela Avsenikova Jožica Svete. 🎼🎵🎶❤❤❤❤ pic.twitter.com/1rc8KqiaH1

— Janez Starc (@JStarc007) May 3, 2023

“Predsednica države si je za svetovalko za upokojenska vprašanja izbrala Biserko Marolt Meden, ki se zavzema za evtanazijo. Takšno svetovalko bi si vzel Adolf Hitler v tretjem rajhu. Nacisti so pomagali duševno prizadetim in nato starejšim v prehitro smrt. Zahtevamo, da jo odslovite in se z njo ne pogovarjate v našem imenu. Želimo si osebe, ki bo pomagala upokojencem in bo spodbuda za dolgo življenje in ne prehitro smrt.” Ob tem je Rupar opozoril, da je potrebno sprejeti bolj pomembne zakone kot je zakon o evtanaziji.

“Kaj se dogaja, da se nič ne dogaja?!”

Upokojenci zahtevamo svoj denar nazaj! Streznite se in najdite denar, da nam ga vrnete! Očitno gre za načrtno uničenje naroda! Smo mar pred tihim genocidom? Čas je za UPOR! Če nas je danes tukaj 44 tisoč nas bo naslednjič še več! V tej bitki smo mi zmagovalci! Tudi s protesti bomo nadaljevali, povezali se bomo s kmeti, delavci… Želim vam, da naša življenja postanejo bolj brezskrbna. Prihaja nov ples, ples poštenih, zavednih Slovencev! Bog vas blagoslovi, Bog blagoslovi drago Slovenijo!”

Slovenija je vstala. Škoda, edino, da ni takšne enotnosti na volitvah. Vse to bi si lahko prihranili.. https://t.co/6ukfbkQoj6

— marjan srebre (@MSrebre) May 3, 2023

Rupar je prebral pismo upokojenke iz Murske Sobote. Smrtno se ji je ponesrečil mož, ostala je sama z otroci. Sinova sta odšla v Nemčijo, hčerki sta ji umrli zaradi levkemije. Pokojnine ima zgolj 370 evrov. Opozarja, da je takih upokojencev še na deset tisoče. Zaradi vseh ljudi, ki se borijo za upokojence, je tudi sama dobila voljo do življenja.

Trg poln. pic.twitter.com/q09X6lVvpn

— Janez Starc (@JStarc007) May 3, 2023

Ponosen sem

Pavel Rupar: “Ponosen sem ker smo dobili povabilo predsednika vlade in bomo enaki partnerji pri upokojenskih vprašanjih. Povabila nas je tudi predsednica Državnega zbora. Ob tem jo bom seznanil z življenjem upokojencev in ji povedal naše mnenje o obisku v Afriki.“

Ko Luka Mesec, minister za delo, ki še nikoli ni delal obmolkne. pic.twitter.com/ftSv9oLWEF

— Marko (@Marko63705437) May 3, 2023

Zbrane je nagovoril tudi upokojenec Miha iz Krškega izpostavil je, da je Predsednik vlade Golob na pogovor sprejel gospoda Ruparja, kar je velik premik. Ob tem je opozoril, da stojijo pred stavbo NLB, ki smo jo davkoplačevalci dokapitalizirali z milijardami evrov. Spomnil je na nedotakljivost družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića, rabotah v TEŠ, kraj iz naslova elektrike iz nuklearke.

Ko so protestniki prišli do Gregorčičeve pred poslopje vlade, so zapeli Robertu Golobu. Rupar je dejal: “Zbrani vsi, pozdravite dr. Roberta Goloba! Z nami delate slabše kot dela svinja z mehom! Upokojenke in upokojenci vam sporočamo samo dve besedi: Hočemo penzije!”

Protestniki so se ustavili tudi pred predsedniško palačo, kjer so predsednici republike Nataši Pirc Musar “zapeli podoknico” v zvezi s pospeševanjem evtanazije, samomorom starejših. “Hočemo življenje, nočemo smrti!” se je slišalo ob njej namenjeni podoknici.

Takle mamo. pic.twitter.com/XOg1znSLYl

— Teva 🇸🇮🇺🇸🇬🇧🇪🇺🇫🇮 (@Teva60513013) May 3, 2023

vir Foto: Twitter Besn Upokojenec

Objava Protest upokojencev: Dostojanstvo, molitev in Zdravljica je bila najprej objavljena na Portal24.