Prihaja nova Mazda CX-80: Več kot le nadgradnja

Mazda je razkrila svoj najnovejši model, CX-80, ki sledi dve leti staremu modelu CX-60. Predstavitev je potekala v Mazdinem centru za raziskave in razvoj v Oberurselu blizu Frankfurta. Novi CX-80, ki temelji na platformi Large Architecture, je drugi model znamke, zgrajen na tej tehnološko napredni osnovi.

Direktor razvoja Christian Schultze je ob predstavitvi pojasnil, da novi model ni zgolj podaljšana različica CX-60, temveč prinaša številne unikatne značilnosti, ki jih pri manjšem modelu ne najdemo. “Vložili smo ogromno truda, da bi ustvarili vozilo, ki zadovolji specifične potrebe evropskih kupcev,” je povedal Schultze.

CX-80 izstopa s svojo zunanjo obliko, ki združuje skulpturalno veliko mrežo hladilnika in ozke LED-luči, značilne za CX-60, dodaja pa dinamično oblikovane boke in masivnejši zadek. Posebno pozornost pritegne odebeljena kromirana letvica okoli tretjega okna, ki nakazuje, da gre za večji model.

Notranjost

V notranjosti CX-80 ponuja izjemno prostornost z možnostjo tretje vrste sedežev, kar je ključno za skoraj pet metrov dolg SUV z medosno razdaljo 3,1 metra. Model je na voljo s tremi različnimi konfiguracijami druge vrste sedežev, vključno z zanimivo opcijo “kapitanovih sedežev” z vmesno odlagalno konzolo, ki zagotavlja optimalno udobje.

Mazda obljublja, da bo dostop do zadnjih vrst sedežev enostavnejši kot kdajkoli prej, zahvaljujoč novemu paru velikih vrat, ki se odpirajo skoraj pod pravim kotom.

Mazda je v svojem novem modelu CX-80 vključila vrsto naprednih tehnoloških “trikov”, ki so bili preneseni iz manjšega modela CX-60. Tehnologija prepoznave voznika ob vstopu v vozilo samodejno nastavi sedež, volan, ogledala in projicira informacije o vožnji na vetrobransko steklo. Sistem “Mazda Proactive Safety” združuje vse elektronske pripomočke za vožnjo, zagotavljajoč najvišjo varnost in dosega 5 zvezdic na varnostnem testu EuroNCAP.

Ponudba pogonov

V ponudbi pogonov ostajajo možnosti, znane iz CX-60, vključno s priključnohibridnim modelom 2.5 e-Skyactiv PHEV, ki združuje štirikolesni pogon in 8-stopenjski avtomatik. Ta sistem prinaša skupno moč 327 KM in 500 Nm navora, omogoča pa tudi do 53 kilometrov vožnje na električni pogon z litij-ionsko baterijo kapacitete 17,8 kWh. Avtomobil od 0 do 100 km/h pospeši v 6,8 sekunde z najvišjo hitrostjo 195 km/h.

Druga opcija je 3.3 E-SKYACTIV d z dizelskim vrstnim šestvaljnikom in Mazdino blago hibridno tehnologijo M Hybrid Boost 48V, ki prinaša 254 KM in 550 Nm navora. Ta model prav tako vključuje 8-stopenjski avtomatik za prenos moči na vsa kolesa, s sposobnostjo pospeševanja od 0 do 100 km/h v 8,4 sekunde in maksimalno hitrostjo 220 km/h. Povprečna poraba priključnega hibrida po WLTP standardu znaša 2 litra na 100 km, dizelski model pa porabi 5,7 litra.

Mazda CX-80 meri v dolžino 4995 mm, v širino 1890 mm in v višino 1710 mm, pri čemer je medosna razdalja raztegnjena na 3,1 metra.

Tri vrste sedežev

Direktor razvoja Christian Schultze je razkril, da je Mazda za model CX-80 na novo umerila vzmetenje in dodelala stekla ter izolacijo, kar zagotavlja večje udobje na cesti. Avtomobil ponuja tri različne sedežne konfiguracije v treh vrstah, med njimi sedemsedežno različico s klopjo v drugi vrsti ali konfiguracijo s šestimi sedeži, kjer druga vrsta vsebuje dva ločena udobna sedeža.

CX-80 se ponaša z odlično vlečno močjo, saj lahko vleče prikolice teže do 2,5 tone. Druga vrsta sedežev je vzdolžno pomična za 120 mm, naslonjala pa so nastavljiva po naklonu od 15 do 33 odstotkov. V prtljažnem prostoru je na voljo 258 litrov prostora pri dvignjenih sedežih v tretji vrsti, 687 litrov pri podrtih naslonjalih in 1971 litrov pri podrtih sedežih v drugi vrsti.

Med novostmi izstopa tudi integracija “Alexa” glasovnega nadzora, ki omogoča upravljanje glasbe, klimatske naprave, navigacije in aplikacij, kot je Spotify. Sistem kamer pokriva 360 stopinj okoli vozila, kar olajša parkiranje in manevriranje v tesnih prostorih. Triconska klimatska naprava omogoča ločeno nastavitev za vsako vrsto sedežev.

Mazda CX-80 je na voljo v petih paketih opreme: Exclusive-line, Takumi, Homura, Takumi Plus in Homura Plus. Sistem “Trailer Hitch View” omogoča enostavno priklop prikolice z uporabo zadnje kamere, ne da bi potrebovali pomoč druge osebe. Dodaten luksuz nudi panoramska streha dimenzij 1021 mm v dolžino in 950 mm v širino ter senčniki na zadnjih steklih.

[Vir: Jutranji.HR]; Portal24; Foto: Mazda

Za celoten članek kliknite: https://portal24.si/prihaja-nova-mazda-cx-80-vec-kot-le-nadgradnja/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=prihaja-nova-mazda-cx-80-vec-kot-le-nadgradnja