Preverite plačilno listo! Posebej tisti z minimalno plačo

Delavska svetovalnica svetuje, da preverite plačilno listo, posebej tisti z minimalno plačo. Minimalna plača se je z novim letom namreč dvignila. Z januarjem uzakonjena bruto minimalna plača znaša 1.203,36 evra. Neto minimalna plača za samsko osebo brez otrok je po novem 878,48 evra.

Spomnimo…

Neto minimalna plača januarja višja za 100 evrov

Neto minimalna plača se bo januarja povečala za okrog 100 evrov, kar je največji skok v zadnjih desetih letih. Sorazmerno se bo povečala tudi minimalna urna postavka za začasno in občasno delo dijakov, študentov in upokojencev… več tukaj.

Zadnji zakonski izplačilni dan za januarsko plačo 18. dan je padel na soboto. V Delavski svetovalnici so vse, ki so na minimalnih plačah opozorili, naj zelo pozorno pogledajo plačilne liste. Še posebej pozorno poglejte dodatke oz. stimulacije, še posebej, če ste te redno prejemali.

V opozorilu so zapisali, da so pred dnevi na eni plačni listi delavca na minimalni plači videli, da mu je ”z januarsko plačo čudežno izginil dodatek, ki ga je sicer redno prejemal.”

Tudi po spletnih forumih se širijo informacije delavk in delavcem, da jim dodatki ali stimulacija izginjajo oziroma se zmanjšujejo.

Ob tem opozorilu izpostavljajo osnove, ki jih je potrebno vedeti… več tukaj.

Foto: Pixabay