Premier Golob: Prav nobenega razloga za stavko ni več

Zdravniški sindikat Fides nadaljuje svojo stavko že deveti teden zapored, kljub nadaljevanju pogajanj med sindikatom in vladno stranjo v prvi polovici tega tedna. V luči teh dogodkov je predsednik vlade Robert Golob izrazil svoje stališče in sindikat Fides pozval k zamrznitvi stavke.

Med obiskom v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKC MB) je Golob podal komentar glede trenutne situacije. Poudaril je svoja opažanja po obiskih več bolnišnic, kjer je ugotovil, da “težav ni tam, kjer zaposleni delujejo kot povezane ekipe.” V nadaljevanju je izrazil željo, da bi se to sporočilo preneslo tudi do sindikata Fides, in dodal: “Hkrati pa ponovno dajem poziv – jutri so nova pogajanja, skrajni čas je, da se stavka zamrzne. Stavka danes ne koristi prav nič pri pogajanjih, škodi pa pacientom. In zanjo ni prav nobenega razloga več.”

Ministrica za zdravje, Valentina Prevolnik Rupel, je prav tako spregovorila o vplivu stavke na delovanje UKC Maribor, kjer delo kljub stavki poteka dobro. Poudarila je, da se zdravstveno varstvo in nujna medicinska pomoč izvajata nemoteno.

Stavka zdravniškega sindikata Fides vpliva tudi na delovanje ambulante za voznike s posebnimi potrebami v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, ki deluje v omejenem obsegu. Zaradi tega nekateri posamezniki ne morejo opraviti potrebnih pregledov za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Na to problematiko je večkrat opozoril tudi Zagovornik načela enakosti, ki je nedavno prejel predlog za obravnavo domnevne diskriminacije posameznika zaradi omejenega delovanja ambulante v času stavke.

Predsednik vlade Golob je svoj dan zaključil z udeležbo na televizijski oddaji na temo javnega zdravstva, ki je potekala na mariborski filozofski fakulteti, kjer je nadaljeval razpravo o trenutnih izzivih v zdravstvu.

Zdravniki, ki se poslužujejo pravice do stavke, delajo 40 ur na teden

V Fidesu ostro zavračajo obtožbe o neopravljanju dela med stavko in poudarjajo, da zdravniki tudi v času stavke opravljajo svoje naloge skladno z evropskimi normami. “Zdravniki, ki se poslužujejo pravice do stavke, delajo 40 ur na teden in osem ur dežurajo, kar je tudi evropsko predpisana delovna norma za zdravnike,” so navedli pri sindikatu. Obenem so kritizirali vladno neaktivnost glede predhodnih opozoril na možnost stavke in ignoriranje njihovih predlogov za pogajanja.

Sindikat je vlado že decembra 2023 opozoril na možnost stavke in predlagal začetek pogajanj, vendar vlada ni sprejela pobude. Prav tako so izpostavili problematiko administrativnih in nezdravstvenih težav pri podaljšanju vozniških dovoljenj, ki jih vlada ni naslovila. “Poudarjamo, da na URI Soča zaposleni še naprej opravljajo svoje delo, medtem ko uveljavljajo svojo pravico do stavke,” so dodali v Fidesu.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je izrazila začudenje, ker inšpektorat za delo ni odkril kršitev vladnega odloka na URI Soča, kjer ambulanta deluje omejeno zaradi stavke. Vlada je sicer izdala odlok, ki bi moral zagotoviti nemoteno delovanje ambulante za osebe s posebnimi potrebami, a je Fides ocenil odlok kot neustaven in vložil ustavno pritožbo.

Ob obisku zdravstvenega inšpektorata in inšpektorata za delo na URI Soča, kjer so preverjali spoštovanje zakonodaje med stavko, niso zaznali nobenih neskladnosti ali kršitev. Ministrica Prevolnik Rupel je v izjavi ob obisku UKC Maribor napovedala dodatno preiskavo o ugotovitvah inšpektorata za delo, da bi razjasnili situacijo.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Katja Kodba/STA/Vlada Flickr