Premier Golob in predsednica Metsola: Skupna vizija za prihodnost Evrope

Predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob, se je danes sestal s predsednico Evropskega parlamenta, Roberto Metsolo, kjer sta naslovila vrsto aktualnih tem, vključno z bližajočimi se evropskimi volitvami, razmerami v Gazi, humanitarno krizo, evropsko kmetijsko politiko ter vprašanji migracij. Pri tem je premier Golob izpostavil, da bodo nedavni ukrepi na ravni Evropske unije znatno olajšali delovanje slovenskih malih kmetov, ki predstavljajo veliko večino v Sloveniji, predvsem z zmanjševanjem administrativnih bremen.

Omenjena sta bila tudi populistične težnje na področju migracij, kjer je Golob poudaril potrebo po enotnem evropskem odgovoru, saj po njegovih besedah populisti ne nudijo pravih rešitev. Premier in predsednica Evropskega parlamenta sta prav tako govorila o razmerah v Gazi, še posebej ob nedavnem sprejetju resolucije Varnostnega sveta OZN, ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja med ramazanom, pri čemer je Slovenija odigrala aktivno vlogo.

Evropske volitve

Za rezultat prihajajočih evropskih volitev bo izjemno pomembna volilna udeležba, zato sta premier dr. Golob in predsednica Metsola apelirala na vse, da se jih udeležijo. “Na kocki je dejansko evropska prihodnost. Ker so časi težki, se moramo vsi zavedati svoje odgovornosti do naše skupne evropske poti,” je poudaril premier. Volitve bodo podale odgovor na vprašanje, v kakšni Evropi želimo živeti. “Ali želimo živeti v Evropi populizma, v Evropi, kjer bomo sovražni do tujcev v Evropi, kjer bomo zavračali pravno državo in kjer se bo ponovno začel bohotiti nacionalizem? Ali dejansko želimo nadaljevati z Evropsko unijo, ki je bila tudi Sloveniji navdih pred dvajsetimi leti, ko smo se odločali?” je dejal predsednik vlade. Premier je prepričan, da je Evropska unija pot pravne države, pot demokracije in odprte družbe. In pot, po kateri je Evropa bila za zgled celemu svetu.

“Današnji tvorni in zelo prijateljski obisk bi lahko pripomogel k temu, da se vsi skupaj bolj zavemo pomena Evropske unije za Slovenijo. “Vem pa, da se tudi Evropska unija zelo dobro zaveda pomena Slovenije,” je povedal predsednik vlade in dodal, da je Slovenija v zadnjem času in nekaterih področjih izrazito progresivna, kar se občuti tako pri ugledu Slovenije v Bruslju, kot tudi širše.

Portal24; Foto: Bor Slana/STA