Premier Golob: “Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra.”

Predsednik vlade Robert Golob je v Državnem zboru ponovno pozval sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, naj zamrznejo svojo stavko in se pridružijo ostalim sindikatom v razumevanju potrebe po zamiku implementacije plačne reforme. Ta poziv je posledica avgustovske naravne katastrofe, ki je prizadela Slovenijo, zaradi česar je vlada predlagala premik reforme na 1. januar 2025.

Predsednik Golob je obtožil Fides, da ne razume resnosti situacije in da “raje vzame za talce paciente, najšibkejše, najranljivejše, celo invalide”. Poudaril je, da “Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra v zdravstvu,” in izpostavil potrebo po enakopravnem obravnavanju vseh delavcev v zdravstvu. Golob je opozoril, da je Slovenija doživela največjo naravno katastrofo v svoji zgodovini, kar zahteva skupna prizadevanja in razumevanje vseh vključenih strani. Poudaril je, da je bilo vse sindikate, 45 jih je v javnem sektorju, obveščeno o zamiku plačne reforme, a samo Fides ni pristal na predlog.

Vsi sindikati razen Fidesa, 45 jih je v javnem sektorju, so razumeli, da je treba implementacijo plačne reforme zamakniti. Fides tega ne razume, noče razumeti, raje vzame za talce paciente, najšibkejše, najranljivejše, celo invalide. Ne zanima jih nič drugega, razen kako izbojevati boljše finančne pogoje zase.

Robert Golob

“Vsi si zaslužijo boljše pogoje in boljše plače”

Predsednik vlade je kritiziral Fides zaradi njihovega stališča in poudaril, da lahko plačna nesorazmerja rešujejo samo skozi skupna pogajanja, kjer bodo upoštevane potrebe vsega zdravstvenega osebja. “Vsi si zaslužijo boljše pogoje in boljše plače. Vsi bodo to dobili naenkrat, in ne posamezna skupina hitreje,” je dodal Golob. Predsednik je izpostavil, da je trenutna stavka zdravnikov posledica preteklih dogovorov o dvigu plač mladim zdravnikom, kar je sprožilo občutek nesorazmerij med različnimi skupinami zdravstvenega osebja. “Ne moremo reševati plačnih nesorazmerij ločeno za posamezne skupine,” je zaključil Golob, s čimer je poudaril potrebo po enotnem pristopu k reševanju vprašanj v zdravstvu.

“Točno ta zgodba vam pove, da ne moremo reševati plačnih nesorazmerij v zdravstvenem sistemu ločeno za posamezne skupine, ker se bo vedno našla skupina, ki bo ugotavljala, da je ostala zadaj.”

Robert Golob

Stavko je treba zamrzniti

Premier Robert Golob je v nedavnih izjavah poudaril ponavljajoča se neuspešna srečanja s predstavniki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki so zavrnili vse predloge vlade. Kljub temu je potrdil novo zaprosilo za sestanek s sindikatom, ki bo potekal v torek, in izpostavil pogoje za nadaljnje ukrepanje. “Za kakršnekoli dodatne ukrepe bo najprej treba stavko zamrzniti. To je tisto, kar paciente odrešuje,” je izjavil Golob. Premier je obtožil Fides, ker vztraja pri stavki, kar po njegovem mnenju povzroča agonijo pacientov.

Nadalje je Golob poudaril, da pravica do osnovnega zdravstvenega varstva in socialne varnosti, kot je zapisana v ustavi, presega pravico do stavke, še posebej, ko se stavka vleče “popolnoma nerazumno dolgo” brez prikazane pripravljenosti za njen zaključek ali zamrznitev. V odziv na situacijo je vlada sprejela odlok, ki določa zdravstvene storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati med stavko, v upanju, da “bo prevladal razum v vrstah Fidesa”. Premier je izrazil odločnost vlade, da pri tem odloku vztraja.

Prepričan sem, da je ta temeljna pravica nad pravico do stavke. Še posebno takrat, ko se stavka vleče popolnoma nerazumno dolgo in ko se ne kaže nobene pripravljenost, da bi stavko zaključili ali zamrznili.” je dejal Golob.

Odziv Fidesa

Fides, sindikat zdravnikov in zobozdravnikov, se je do nedavnih izjav predsednika vlade Roberta Goloba, ki jih je podal na seji Državnega zbora odzval kritično.” Pred jutrišnjim nadaljevanjem pogajanj smo s presenečenjem prebrali izjavo predsednika vlade Roberta Goloba, ki jo je danes izrekel na redni seji Državnega zbora,” so zapisali v Fidesu. Po njihovem mnenju Golobove izjave razkrivajo nizko pripravljenost vlade na iskanje konsenza za reševanje razmer v slovenskem javnem zdravstvu.

V odzivu na premierjeve besede so v sindikatu poudarili, da so se na mediacijo pristali že pred letom dni. “Mediacijo smo tudi uspešno zaključili z dogovorom, ki ga je podpisal sam predsednik vlade. Ta isti predsednik vlade, ki nam danes sporoča, da njegova beseda ne velja in odgovornost za stavko prenaša na zdravnike. Naj spomnimo, da je prav vlada tista, ki je prekršila že podpisani dogovor,” so izpostavili v Fidesu, s čimer so nakazali, da po njihovem mnenju vlada nosi odgovornost za trenutne razmere.

“Poudarjamo, da v sindikatu Fides še vedno opravljamo svoje delo, vendar se čutimo dolžne tudi zaščititi našo pravico do stavke,” so dodali v sindikatu, potrjujoč, da so prejeli povabilo na srečanje z vlado, ki se ga bodo udeležili v upanju na izboljšanje situacije, pod pogojem, da vlada pokaže večjo pripravljenost za reševanje nastalih težav.

[Vir: STA/24ur]; Portal24; Foto: Vlada RS/Flickr/Žan Kolman KPV