Preizkušeni nasveti strokovnjakov za hladilnik brez vonjav

Stara hrana

Brandon Pleshek, ustvarjalec vsebine za Clean That Up!, opozarja, da je glavni vzrok za neprijetne vonjave v hladilniku stara hrana. “Velikokrat se lahko hrana s pretečenim ali pokvarjenim rokom in celo drobtine razgradijo in povzročijo trdovraten vonj,” pravi Pleshek. Pomembno je, da se redno znebimo vseh živil, ki so povzročitelji vonjav. Pleshek svetuje temeljito globinsko čiščenje hladilnika s svojo najljubšo mešanico DIY: 1 skodelica belega kisa, 1 skodelica vode in 1 čajna žlička detergenta za posodo.

Redno čiščenje je ključno

Redno čiščenje hladilnika je bistvenega pomena, vendar ga mnogi zanemarjamo. Pleshek priporoča hitro brisanje in čiščenje hladilnika enkrat na teden, idealno pred nakupovanjem. Ameriški inštitut za čiščenje (ACI) se strinja s tem razporedom, saj po besedah Natalie D’Apolito, koordinatorke za komuniciranje in ozaveščanje pri ACI, “hladilnike je treba na splošno očistiti in razkužiti vsaj enkrat na teden.” Za lažje čiščenje Pleshek predlaga uporabo ročnega sesalnika za drobtine pred mokrim čiščenjem, Lori Williamson, strokovnjakinja za čiščenje, pa prisega na ročni parni čistilnik, ki olajša odstranjevanje umazanije brez uporabe močnih kemikalij.

Takojšnje čiščenje politih tekočin

Kathy Cohoon, vodja operacij pri Two Maids, opozarja, da je pomembno, da razlitja takoj očistimo. Če tega ne storimo, lahko prispevajo k neprijetnim vonjavam. Priporoča uporabo krpe in nato razpršila za več površin ali izbranega čistila za pravilno odstranitev ostankov.

Redna uporaba sode bikarbone

Soda bikarbona je odličen dezodorant za hladilnik, vendar sčasoma izgubi svojo sposobnost vpijanja vonjav. D’Apolito svetuje, da sodo bikarbono zamenjate vsaj vsak mesec. Prav tako opozarja, da sode bikarbone, ki jo uporabljate kot odstranjevalec vonjav, ne uporabite za kuhanje ali pečenje, saj je absorbirala vonjave iz hladilnika.

Alternativne rešitve za odpravljanje neprijetnih vonjav

Če bi raje uporabljali sodo bikarbono samo za kuhanje, Cohoon priporoča naslednje alternative za odpravljanje smradu:

  • Aktivno oglje: Podobno kot soda bikarbona lahko absorbira vonjave. Nekaj kosov položite v posodo in pustite v hladilniku.
  • Beli kis: Notranjost hladilnika obrišite z mešanico enakih delov vode in belega kisa.
  • Kavna usedlina: Uporabljena kavna usedlina lahko pomaga absorbirati vonjave. Postavite jih v skledo in pustite nekaj dni v hladilniku.
  • Lupine citrusov: Pomarančne, limonine ali limetine lupine postavite v hladilnik za svež vonj.
  • Ekstrakt vanilije: Na vato kanite nekaj kapljic ekstrakta vanilje in pustite v hladilniku za prijeten vonj.

Uporaba pravih posod za shranjevanje

Čeprav so plastične posode za shranjevanje hrane zelo praktične, lahko prispevajo k neprijetnim vonjavam. Williamson predlaga uporabo steklenih posod, ki so odporne na vonjave in zagotavljajo svežino hrane. Pomembno je tudi, da pokrovke zapiramo pravilno, še posebej pri shranjevanju močno dišečih živil, kot so čebula, česen in siri.

Pralne podloge

Za ohranjanje svežine hladilnika se priporoča uporabo pralnih podlog, ki vsebujejo razlitja in preprečujejo vonjave. Te podloge so enostavne za čiščenje in zagotavljajo higienično okolje v hladilniku.

Neprijetne vonjave v hladilniku so lahko zelo moteče, vendar jih je mogoče preprečiti z rednim čiščenjem, pravilno uporabo shranjevalnih posod in upoštevanjem nasvetov strokovnjakov za čiščenje. Z nekaj truda in redne nege bo vaš hladilnik vedno svež in brez neprijetnih vonjav.

[Vir: Real simple]; Portal24; Foto: Freepik

Objava Preizkušeni nasveti strokovnjakov za hladilnik brez vonjav je bila najprej objavljena na Portal24.