Prehrana in vitamini ključ do lajšanja simptomov pljučnih bolezni

Raziskovalci z madžarske univerze Semmelweis so nedavno zaključili analizo več študij, ki so preučevale vpliv prehrane in vitaminov na simptome bolnikov s pljučnimi boleznimi, kot je kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB). Njihova raziskava ponuja pomembne ugotovitve o tem, kako lahko prehrana in določeni vitamini pomagajo bolnikom s to boleznijo.

KOPB je kronična pljučna bolezen, ki zmanjšuje kapaciteto dihalnih poti in povzroča težave z dihanjem. Raziskovalci Semmelweis so se osredotočili na študije, izvedene med letoma 2018 in 2023, ter svoje ugotovitve objavili v reviji Nutrients. Njihova analiza je pokazala, da lahko sprememba prehrane igra ključno vlogo pri obvladovanju simptomov KOPB.

Pomembnost prehranskega prehoda z zahodnega na sredozemski tip

Dr. János Varga, izredni profesor na oddelku za pulmologijo Univerze Semmelweis, je izpostavil pomembnost prehranskega prehoda z zahodnega na sredozemski tip. Po njegovih besedah ​​zahodnjaška prehrana spodbuja vnetje. Sredozemska prehrana ima medtem protivnetne učinke. Priporoča zmanjšanje porabe rdečega in predelanega mesa ter povečanje uživanja mastnih rib, kot so losos, sled in skuša. Slednje lahko namreč pomaga zmanjšati vnetje in olajšati dihanje.

Bolniki s KOPB potrebujejo več energije za dihanje, zato njihove mišice morda potrebujejo več kalorij kot osebe brez te bolezni. Strokovnjaki priporočajo uživanje manj ogljikovih hidratov in več maščob. Telo pri presnovi ogljikovih hidratov namreč proizvede več ogljikovega dioksida.

Uravnotežena prehrana

Craig Hersh, direktor klinike za KOPB v bolnišnici Brigham and Women’s Hospital v ZDA, je poudaril, da je uravnotežena prehrana že dolgo koristna tako za preprečevanje KOPB kot za zdravljenje bolnikov s to boleznijo. Hersh je tudi izrazil pomisleke glede prehranskih dopolnil, saj trenutno ni jasnih priporočil za njihovo uporabo pri bolnikih s KOPB.

Poleg tega so raziskovalci Semmelweis ugotovili, da lahko dnevno uživanje vitaminov C, omega-3 maščobnih kislin, magnezija, kalcija in vitamina D pomaga ljudem s KOPB. Prav tako je bila omenjena študija, ki kaže, da ima olje črnega kumina pozitivne učinke na delovanje pljuč in vnetje dihalnih poti.

Ameriško združenje za pljuča priporoča, da bolniki s KOPB pazijo na način prehranjevanja, saj lahko počivanje pred jedjo, počasno žvečenje, vzravnano sedenje med obroki in odmori med grižljaji pomagajo izboljšati prebavo. Poleg tega se morajo izogibati hrani, ki povzroča pline ali napenjanje.

KOPB ostaja tretji najpogostejši vzrok smrti po vsem svetu, pri čemer je kajenje tobaka glavni dejavnik tveganja. Onesnaženost zraka v gospodinjstvu, poklicna izpostavljenost prahu in kuhanje na drva ali premog v zaprtih prostorih so tudi dejavniki tveganja. Zato je uravnotežena prehrana in zdrav način življenja še kako pomembna za bolnike s KOPB, da bi izboljšali njihovo kakovost življenja in zmanjšali tveganje za poslabšanja bolezni.

vir

Foto: Portal24