Predsednica Republike Pirc Musar razpisala evropske volitve

Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, je danes uradno razpisala volitve za izbor slovenskih poslancev v Evropski parlament. Z odlokom, ki ga je podpisala, so se začele uradne priprave na evropske volitve, ki bodo potekale v nedeljo, 9. junija 2024.

Začetek volilnih opravil je napovedan za 11. marec 2024, kar pomeni uradni štart volilne kampanje in priprav na izvedbo volitev. Predsednica je ob tem izrazila pomembnost dialoga o prihodnosti Evrope in izzivih, ki stojijo pred nami, ter pozvala državljane k aktivni udeležbi: “Moramo se pogovarjati o tem, kakšno Evropo si želimo in kako se bomo soočali z izzivi pred nami. Poučite se o Evropski uniji, mislite Evropo in pojdite volit.”

Letošnje volitve sovpadajo s 20. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo, kar predstavlja tudi priložnost za oceno vpliva članstva na življenje v Sloveniji. Predsednica Pirc Musar je poudarila, da članstvo v EU prinaša številne prednosti za Slovenijo in njen razvoj.

V pripravi na volitve bo Urad predsednice Republike Slovenije v sodelovanju z drugimi institucijami organiziral pogovore z državljani o ključnih evropskih temah. Predsednica načrtuje obisk različnih izobraževalnih ustanov, “da bodo državljani zmožni informirano odločati o izboru evropskih poslank in poslancev”.

Slovenija bo na junijskih volitvah izbrala devet predstavnikov za Evropski parlament, edino neposredno izvoljeno institucijo Evropske unije, ki bo v naslednjih petih letih zastopala interese Slovenije na evropskem nivoju.

Ne spreglejte…

Sloveniji za izvedbo evropskih volitev primanjkuje skoraj milijon evrov

Slovenija se v pripravah na prihajajoče evropske volitve, ki bodo potekale 9. junija sooča z resnim finančnim in kadrovskim primanjkljajem. Državna volilna komisija (DVK) je izpostavila, da za uspešno izvedbo volitev manjka 920.000 evrov. Dodatna težava so odstopi tajnikov in namestnikov tajnikov 16-ih volilnih komisij pod okriljem Upravne enote Ljubljana, kar dodatno otežuje organizacijo volitev.

Direktor DVK-ja, Igor Zorčič, je poudaril, da DVK nima pristojnosti nad razporeditvijo dela na upravnih enotah, kjer so načelniki in Ministrstvo za javno upravo tisti, ki imajo končno besedo. Zorčič se bo o tej problematiki pogovarjal z načelnico Uprave enote Ljubljana, Andrejo Erjavec, v prihodnjih dneh… več tukaj.

Portal24