Pozivov demokratov je vse več: Biden naj se umakne iz predsedniške tekme

Vse več članov Demokratske stranke v ameriškem kongresu poziva svojega kandidata, predsednika Joeja Bidna, naj odstopi od kandidature na ponovnih volitvah. Kljub vztrajnemu zavračanju teh pozivov je Biden soočen z naraščajočim pritiskom iz lastnih vrst, naj prepusti vlogo podpredsednici Kamali Harris.

Med prvimi, ki so javno pozvali Bidna k odstopu, je bil Alan Clendenin, član Demokratičnega nacionalnega odbora s Floride. “Joeja Bidna si bodo zgodovinarji zapomnili kot enega najboljših predsednikov v ameriški zgodovini. Ampak to so volitve za naslednja štiri leta, ne zadnja tri leta in pol,” je Clendenin zapisal na platformi X.

Seznam tistih, ki so Bidna javno pozvali, naj odstopi, se širi. Poslanec Lloyd Doggett, član predstavniškega doma teksaškega kongresa, je bil prvi kongresni demokrat, ki je Bidna pozval k odstopu. “Predsednik Biden še vedno močno zaostaja za demokratskimi senatorji v ključnih zveznih državah, v večini anket pa tudi za Donaldom Trumpom. Upal sem, da bo razprava dala nekaj zagona in omogočila, da se to spremeni, a se ni,” je dejal Doggett.

“Ne verjamem, da lahko sedanji predsednik učinkovito vodi kampanjo in premaga Trumpa”

Predstavnik Raul Grijalva, ki zastopa okrožje v južni Arizoni ob meji z Mehiko, je za New York Times izrazil prepričanje, da je čas, da Biden konča svojo kampanjo. “Če bo kandidiral, ga bom podprl. Mislim pa, da je to priložnost, da kandidata iščemo drugje,” je dejal Grijalva.

Poslanec Seth Moulton je pohvalil Bidnovo preteklo služenje državi, vendar ga je pozval, naj sledi “po stopinjah Georgea Washingtona in odstopi. Novi voditelji bodo lahko nasprotovali Donaldu Trumpu in se mu uprli,” je dejal za lokalni radijski program.

Tudi poslanec Mike Quigley, zmerni demokrat iz Illinoisa, je za MSNBC povedal, da mora Biden odstopiti in “pustiti nekomu drugemu, da opravi delo” ali pa tvega “popolno katastrofo.”

Medtem je predstavnica Angie Craig, katere okrožje v Minnesoti velja za ključno pri pridobivanju republikanskih glasov novembra, postala prva uradnica iz zelo pomembnega okrožja, ki je pozvala Bidna k umiku. “Glede na to, kar sem videla in slišala od predsednika na prejšnji tedenski razpravi v Atlanti, pa tudi glede na odsotnost močnega odziva samega predsednika po tej razpravi, ne verjamem, da lahko sedanji predsednik učinkovito vodi kampanjo in premaga Donalda Trumpa,” je dejala Craig.

Pritisk na predsednika Bidna se tako stopnjuje, saj vse več demokratov izraža dvome o njegovi sposobnosti za uspešno vodenje kampanje proti republikanskemu protikandidatu.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore