Povprečna cena košarice živil še nižja

V najnovejšem popisu je vrednost povprečne in najcenejše košarice 15 osnovnih živil dosegla najnižjo vrednost. V primerjavi s prejšnjim popisom se je pocenila za 38 centov oziroma 0,97 odstotka, na 38,79 evra.

Po podatkih popisa, ki so ga opravili 14. marca, so najugodnejše košarice trgovcev za skoraj dva evra dražje v primerjavi z najcenejšo košarico. Košarice se med seboj pa se razlikujejo za približno deset centov. Najvišja vrednost najcenejše nakupne košarice na tokratnem popisu znaša 41,07 evra. To je za približno tri odstotke več kot pri prejšnjem popisu.

Najcenejšo košarico je imel tokrat Lidl. Sledijo Spar (38,19 evra), Hofer (38,29 evra), Eurospin (38,30 evra), Tuš (40,61 evra) in Mercator (41,07 evra).

Primerjalne analize povprečne vrednosti najcenejše košarice 15 osnovnih živil po navedbah kmetijskega ministrstva kažejo, da so razlike med posameznimi trgovci še vedno sprejemljive. Izstopa najugodnejši trgovec, ki je v primerjavi s predzadnjim popisom vrednost najcenejše košarice znižal za skoraj tri evre oziroma dobrih sedem odstotkov.

Najbolj so se podražili krompir, jajca in kruh

V zadnjih dveh tednih so se glede na analizo podražili izdelki v desetih kategorijah. Najbolj so se podražili krompir (za več kot devet odstotkov), kruh (za skoraj osem odstotkov), jajca (za slabih šest odstotkov), jogurt (za dobre štiri odstotke), sir in jabolka (za skoraj tri odstotke) ter piščančje meso (za dva odstotka).

Za manj kot en odstotek so se podražili izdelki v kategorijah masla, moke in testenin. V zadnjih dveh tednih je nespremenjena ostala le cena sladkorja. Izdelki v kategorijah svinjskega mesa (za več kot tri odstotke), sončničnega olja (za več kot odstotek) in mleka ter govejega mesa (za manj kot odstotek) so se namreč pocenili.

Vrednost povprečne najcenejše košarice sadja in zelenjave se je znižala za 0,39 odstotka. Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave je nižja za skoraj tri odstotke in znaša 22,89 evra.

Kar se tiče ponudbe in porekla, ima večina trgovcev v večji meri na voljo sadje in zelenjavo slovenskega porekla, z izjemo tistih proizvodov, ki jih ni mogoče gojiti pri nas; na primer mandarine, limone in banane.

Pri vseh trgovcih je zaslediti cvetačo in solato ledenko zgolj evropskega porekla. Zelje, krompir, korenje, kislo zelje in jabolka pri večini na voljo tudi s slovenskim poreklom.

vir Foto: Pexels