Povečanje zmogljivosti električnih vozil v zimskih razmerah

Električna vozila so lani predstavljala več kot 14 odstotkov prodaje novih avtomobilov v Evropi, leta 2024 pa naj bi njihov tržni delež znašal 20 odstotkov. Ob naraščajoči priljubljenosti električnih vozil potencialne kupce pogosto skrbi njihova zmogljivost v zimskih razmerah. Ta vodnik ponuja nasvete za optimizacijo delovanja vašega električnega vozila v hladnem vremenu.

Nizke temperature vplivajo na vse avtomobile, tudi bencinske, dizelske in električne, saj povzročajo manjšo učinkovitost. Pozimi lahko vozilo z motorjem z notranjim izgorevanjem (ICE) težko zažene, pri električnih avtomobilih pa se lahko zmanjša doseg zaradi zmogljivosti baterije in težav s polnilnimi mesti.

Akumulatorji električnih avtomobilov delujejo tako, da shranjujejo in sproščajo energijo, pri čemer hladno vreme upočasni proces kemične reakcije, kar vpliva na učinkovitost akumulatorja. Pomembno je poudariti, da to ne vpliva na vse električne avtomobile v enaki meri.

Norveška avtomobilistična zveza (NAF) je za količinsko opredelitev vpliva zimskega dosega izvedla preskuse pri različnih nizkih temperaturah. Rezultati so pokazali, da lahko električna vozila izgubijo od 10 odstotkov do 30 odstotkov svojega uradnega dosega. SUV Maxus Euniq 6 se je izkazal z optimalno zmogljivostjo, saj je doseg zmanjšal le za 10,5 odstotka. Največji doseg pa je dosegel Tesla Model S, ki je prevozil 530 km. Ta razdalja je za 16,4 odstotka krajša od njegovega dosega po WLTP.

Za ublažitev vpliva hladnega vremena na doseg:

  1. Parkirajte v garaži ali pokritem prostoru, da baterijo zaščitite pred ekstremnim mrazom.
  2. Pred odhodom načrtujte predkondicioniranje, da se kabina predhodno ogreje z uporabo glavnega električnega napajanja.
  3. Odločite se za ogrevane sedeže in ogrevan volan namesto za ogrevanje celotnega avtomobila.
  4. Razmislite o električnem vozilu s toplotno črpalko za energetsko učinkovito ogrevanje in hlajenje baterije.
  5. Poskrbite za ustrezno napolnjenost pnevmatik, da bi povečali energetsko učinkovitost.

Kar zadeva vožnjo po ledu in snegu, ima večina električnih vozil pogon na sprednja ali vsa kolesa, kar zagotavlja dobro zmogljivost na zasneženih cestah. Njihovo nizko težišče zaradi namestitve baterije izboljša oprijem in stabilnost v zimskih razmerah. Vendar ne pozabite, da so električna vozila težja od podobno velikih bencinskih in dizelskih vozil, zaradi česar jih je v primeru zdrsa morda težje obvladovati. Ključnega pomena je previdna vožnja pri zmanjšani hitrosti.

Vključite način eko, da z zmanjšanjem moči in navora podaljšate doseg baterije in povečate varnost v zimskih razmerah. Poleg tega razmislite o uporabi zimskih ali celoletnih pnevmatik, ki imajo v primerjavi z običajnimi pnevmatikami boljši oprijem na snegu in ledu.

Vir; Foto: Pexels; Portal24

Za celoten članek kliknite: https://portal24.si/povecanje-zmogljivosti-elektricnih-vozil-v-zimskih-razmerah/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=povecanje-zmogljivosti-elektricnih-vozil-v-zimskih-razmerah