Poslanci SDS vložili predlog za spremembo zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Včeraj so poslanci Poslanske skupine SDS v Državnem zboru Republike Slovenije vložili Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Ta predlog prihaja kot odgovor na nedavno sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je bil sprejet 21. aprila 2023. Glavni cilj tega zakona je bil ureditev evidentiranja delovnega časa in zaščita delavcev.

Slovenska demokratska stranka (SDS) se sicer strinja s tem ciljem, vendar so med razpravo o sprejemanju zakona opozarjali na prezahtevne birokratske ovire, ki bodo otežile njegovo izvajanje. Zakon je že sprožil kritike tako med delodajalci kot delojemalci, saj se je izkazalo, da njegova izvedba v praksi ni izvedljiva.

Vlada pod vodstvom dr. Roberta Goloba, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica, je v tem mandatu sprejela več škodljivih zakonov, vključno z razveljavitvijo določb dohodninske novele, ki je v času pred njeno uveljavitvijo državljanom prinesla višje neto plače. Te odločitve zavirajo rast gospodarstva, uvajajo negotovost in vodijo v nižji življenjski standard državljanov, je v sporočilu za javnost navedla stranka SDS.

Slovenija zaostaja v razvoju

Slovenija že danes zaostaja v razvoju v primerjavi z drugimi državami članicami EU, in dodatne birokratske obremenitve bodo le še poglobile te težave, poudarja SDS. Gospodarski minister Matjaž Han je priznal, da je bil namen zakona sicer pravi, vendar je njegova izvedba neizmerno slaba. Na 80. redni seji vlade bo predlagal, da se zakon popravi in prilagodi realnim potrebam.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Luka Mesec, pa je napovedal, da se bo zakon uveljavil kot načrtovano, hkrati pa bo ministrstvo vzpostavilo elektronski naslov, kamor bodo podjetja in zaposleni lahko pošiljali vprašanja in komentarje glede izvajanja zakona v naslednjih treh mesecih.

SDS se zavzema za črtanje spornih členov zakona in omogočanje slovenskemu gospodarstvu, da se osredotoči na ustvarjanje večje dodane vrednosti, namesto da se obremenjuje s nepotrebnimi birokratskimi zahtevami, poudarja SDS.

Foto: STA

Portal24