Poročilo ZN razkriva spolno nasilje in mučenje med Hamas napadom na Izrael

Preiskovalna skupina Združenih narodov (ZN) je po temeljitem pregledu dogodkov, ki so se odvijali med napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, objavila poročilo z “prepričljivimi dokazi” o spolnem nasilju, vključno s posilstvom in skupinskim posilstvom. Vodja preiskave, Pramila Patten, posebna predstavnica ZN za spolno nasilje v konfliktih, je izpostavila tudi “prepričljive informacije” o spolnem nasilju nad talci.

Medtem ko Hamas zanika obtožbe o spolnem nadlegovanju žensk s strani njegovih članov med napadom, poročilo ZN navaja, da so se dejanja spolnega nasilja zgodila na več lokacijah, vključno z glasbenim festivalom Nova, cesti 232 in kibucu Re’im. Napad je zahteval življenja približno 1200 ljudi, Hamas pa je vzel 253 oseb za talce, kar je sprožilo izraelsko vojaško ofenzivo v Gazi, v kateri je bilo po podatkih Hamasa ubitih najmanj 30.500 ljudi.

Poročilo podrobno opisuje posilstva, spolno nasilje in pohabljanje žensk, ki so se pojavila kmalu po napadu. Dokazi vključujejo jasne informacije o spolnem nasilju nad talci, vključno s posilstvi, mučenjem in krutim ravnanjem. Nekatere obtožbe niso bile mogoče preveriti ali so bile označene kot “neutemeljene”.

Desetčlanska ekipa ZN je 29. januarjem in 14. februarjem med zbirala dokaze in preverjala obtožbe spolnih zlorab. Kljub pregledu več kot 5000 fotografij in 50 ur videoposnetkov ter srečanjem s predstavniki Izraela, poročilo navaja, da intervjuji z žrtvami niso bili možni.

Izraelski zunanji ministrstvo je v odzivu na poročilo pozvalo k takojšnjemu sklicu Varnostnega sveta ZN z namenom, da se Hamas označi za teroristično organizacijo in proti njemu uvede mednarodne sankcije, izražajoč zadovoljstvo nad “končnim priznanjem” spolnih zločinov s strani Hamasa.

Izrael pozdravlja poročilo in zavrača obtožbe o izraelskih zločinih proti palestinskim zapornikom

Izraelski tiskovni predstavnik Lior Haiat je kritiziral nedavno poročilo Združenih narodov, ki obravnava obtožbe spolnega nasilja nad Palestinci s strani izraelskih sil. Haiat je obtožbe označil za “posmehljive” in trdil, da gre za “palestinski manever” z namenom ustvariti lažno primerjavo med “grozljivimi zločini” Hamasa in “zlonamernimi” obtožbami proti Izraelu. Izrael je že zavrnil podobne obtožbe neodvisnih strokovnjakov ZN kot “podle in neutemeljene”. Poleg tega je Haiat izrazil nasprotovanje sodelovanju Izraela z mednarodno preiskovalno komisijo ZN, ki preiskuje domnevne vojne zločine.

Izraelski zunanji minister Israel Katz je izrazil nezadovoljstvo z generalnim sekretarjem ZN Antonio Guterresom zaradi njegovega neukrepanja glede razprave Varnostnega sveta o ugotovitvah preiskave in potrebe po razglasitvi Hamasa za teroristično organizacijo. Katz je ZN obtožil poskusov utišanja poročil o spolnem nasilju.

Stephane Dujarric, tiskovni predstavnik ZN, je v odgovor poudaril, da generalni sekretar Antonio Guterres “v celoti podpira” delo Pramile Patten in njen obisk v Izraelu, zanikajoč kakršnokoli prizadevanje za preprečitev objave poročila.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Pexels