Popolnost okusov: Kremna rižota z maskarpone sirom

Kremna rižota z maskarpone sirom ima bogat, kremast in rahlo pikanten okus. Maskarpone sir prispeva kremo teksturo in nežno sladko noto, ki se lepo prepleta z okusom riža. Riž sam po sebi ima nevtralen okus, vendar se med kuhanjem v jušni osnovi obogati z okusi in postane mehak ter rahlo kremast.

Dodatne sestavine, kot so čebula, belo vino, parmezan in začimbe, okusu rižote dodajo globino. Čebula doda rahlo sladkobo in aromo, belo prispeva vino k subtilnemu kiselkastemu okusu, parmezan pa prinaša slano noto in bogato teksturo. Za svež okus lahko dodate začimbe, kot so bazilika, peteršilj ali timijan.

Celoten okus kremne rižote z mascarponejem je uravnotežen, kremast in aromatičen. Sladkoba mascarponeja se lepo usklajuje s slano jušno osnovo in naribanim parmezanom, medtem ko riž sam po sebi zagotavlja nevtralno podlago za druge okuse.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  •     50 ml oljčnega olja,
  •     1 žlica rdečega popra v zrnu,
  •     1 čebula, drobno sesekljana,
  •     300 g riža arborio,
  •     100 ml belega vina,
  •     800 ml zelenjavne osnove, vroče,
  •     200 g mascarpone sira,
  •     50 g grana padano sira, naribanega,
  •     več zrn rdečega popra, za serviranje.

Postopek priprave:

V loncu segrejte olivno olje, dodajte zrna rdečega popra in jih pražite nekaj minut, da lepo zadišijo in začnejo temneti.

Takoj odstavite z ognja, olje previdno odcedite in vanj stresite popraženo papriko. S preostalim oljem boste pripravili rižoto.

V večjo in globoko ponev vlijte olje, odišavljeno s poprom, in na njem pražite čebulo, da se popolnoma zmehča.

Dodajte riž in pražite, dokler ne postekleni. Prilijte vino in počakajte, da alkohol izhlapi.

Nadaljujte s kuhanjem rižote, ki jo zalijete z zelenjavno jušno osnovo in pogosto mešajte. Rižoto začinite s soljo. Kuhajte naslednjih 15 minut oziroma dokler riž ni al dente.

Proti koncu kuhanja rižoti dodajte mascarpone sir. Vse skupaj dobro premešajte.

Ugasnite ogenj in na koncu vmešajte nariban sir grana padano. Rižoto postrežite takoj.

Dober tek!

Vir Foto: Unsplash  Portal24