Poljske oblasti povečale kazen za bolnišnico zaradi zavrnitve splava

Poljske oblasti so se odločile povečati kazen, ki je bila naložena bolnišnici, ker ni hotela opraviti splava pri ženski, katere nosečnost je verjetno smrtno nevarna, kar nakazuje spremembe v državi, znani po najstrožjih pravilih v Evropi glede prekinitve nosečnosti.

Prejšnja poljska nacionalistična vlada je leta 2021 uvedla skoraj popolno prepoved splava in v zakon vnesla izjemno konservativne družbene vrednote. Vendar pa je vprašanje splava v zadnjih letih poljske državljane spodbudilo k množičnim protestom, pravice žensk pa so imele ključno vlogo v volilni kampanji leta 2023, po kateri je na oblast prišla proevropska koalicijska vlada.

Fundacija Federa za zaščito žensk in načrtovanje družine je razkrila zgodbo o 40-letni ženski, ki je v 14. tednu nosečnosti prispela v zdravstveni center Pabianice in prosila za splav. Kljub temu, da je predložila potrdilo psihiatra, ki je jasno navajalo, da nadaljevanje nosečnosti neposredno ogroža njeno zdravje in življenje, je bolnišnica zahtevala dodatno dokumentacijo in zavrnila prekinitev nosečnosti. Pacientka je bila na koncu sprejeta v drugo bolnišnico.

Nezakonita zavrnitev

Nacionalna zdravstvena blagajna je zavrnitev bolnišnice ocenila kot nezakonito in naložila globo v višini 550.000 zlotov (približno 136.578 ameriških dolarjev). Zdravstvena ustanova se namerava na odločitev pritožiti. Tiskovni predstavnik fundacije Andrzej Troszynski je dejal, da trenutno potekajo revizijski postopki še dveh zdravstvenih ustanov, ministrica za zdravje Izabela Leszczyna pa je napovedala, da bi lahko tudi ti postopki privedli do glob.

“Zdaj smo v situaciji, ko so tiste bolnišnice, ki spoštujejo zakonodajo, javnosti predstavljene kot nekaj posebnega. Ta situacija je postavljena na glavo in zato upamo, da bo odločitev o kaznovanju odgovornih bolnišnic začetek konca tega trenda,” je povedala Lewandowska.

De facto prepoved splava, uvedena leta 2021, je dovoljevala prekinitev nosečnosti le v primerih posilstva, incesta ali nevarnosti za zdravje ali življenje matere. Toda tudi v teh situacijah so se ženske pogosto soočile z “klicem vesti,” zaradi katerega so zdravniki iz moralnih razlogov zavrnili izvedbo splava.

Določba o kaznovanju javno financiranih medicinskih centrov

Vlada premierja Donalda Tuska se je odločila resno lotiti tega problema in pred kratkim uvedla določbo o kaznovanju javno financiranih medicinskih centrov, ki zavračajo pravne postopke, z denarnimi kaznimi v višini do 2 odstotkov njihovih financ. “Odlok, ki je začel veljati konec maja, nakazuje, da mora zdravstvena ustanova organizirati svoje delo tako, da bo vedno na voljo zdravnik, ki bo pripravljen opraviti splav v skladu z zakonom,” je dejala Urszula Rygowska-Naštulak iz urada varuhinje bolnikovih pravic.

Vprašanje splava še naprej povzroča delitve tudi v vladajoči koaliciji, sestavljeni iz levo usmerjenih poslancev in krščanskih konservativcev. Aprila je parlament dvostrankarskemu odboru predložil štiri predloge zakonov za liberalizacijo zakonov o splavu, kar kaže, da Tuskova koalicija kljub globokim razhajanjem glede tega vprašanja še vedno sodeluje. Postopek bi lahko podaljšali do volitev novega predsednika prihodnje leto, sedanji predsednik Andrzej Duda pa naj bi dal veto na morebitne spremembe zakona o splavu.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels