Poljska izstopa iz 7. člena: Tusk krepi pravno državo

Poljski premier Donald Tusk je izpolnil svojo obljubo o ponovni vzpostavitvi vladavine pravice in ponastavitvi odnosov med Varšavo in Brusljem. Poljska je uradno izstopila iz 7. člena, izjemnega mehanizma Evropske unije za obvladovanje držav, ki odkrito nasprotujejo temeljnim vrednotam blokov.

“Menimo, da ni več očitnega tveganja za resno kršenje vladavine pravice na Poljskem,” je dejala evropska komisarka Věra Jourová. Ta odločitev, ki je bila objavljena v začetku meseca in formalizirana v sredo zjutraj, končuje dolgotrajno napoved, ki je zdaj v decembru 2017, ko je Evropska komisija sprožila člen 7 – znan kot “jedrska možnost”, ker lahko povzroči začasno ukinitev glasovnih pravic – sistematične erozije neodvisnosti sodstva na Poljskem.

Spor je izhajal iz obsežnih reform, ki jih je uvedla desna stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki je preuredila strukturo sodišč, skrajšala mandat delujočim sodnikom in na najvišji položaj povišala stranki prijazne kandidate. Evropska komisija se je močno borila proti prenovi, saj je trdila, da ponižuje delitev oblasti, ovira pravilno uporabo prava EU, pusti potencialne nezaščitene in ogrožene sodelovanje z drugimi državami članicami.

Pravosodne reforme

“Pravosodne reforme na Poljskem pomenijo, da je pravosodje v državi zdaj pod političnim nadzorom vladajoče večine,” je leta 2017 izjavila izvršna oblast. Kljub temu je vlada pod vodstvom PiS brez pomislekov predstavila svoje načrte in sprejela še eno kontroverzno reformo, ki jo je disciplinski senat vrhovnega sodišča pooblastil za kaznovanje sodnikov v skladu z vsebino njihovih sob.

Leta 2021 je ustavno sodišče države, katere legitimnost naj bi bila po mnenju nasprotujoče politične opcije spodkopana s spremembami, izdalo eksplozivno sodbo, ki je izpodbijala primarno pravico EU in veljavnost Sodišča Evropskih skupnosti (ES). Te poteze so še dodatno zaostrile spore med Varšavo in Brusljem ter vzbudile resne strahove, da se bo Poljska odcepila od pravnega sistema bloka.

Tusk in novo obdobje

Splošne volitve leta 2023 so z izvolitvijo nekdanjega predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska za predsednika vlade začele novo obdobje. Tusk je hitro popravil diplomatske vezi in obrnil stran spora. Njegova vlada je nato predstavila “akcijski načrt” devetih zakonov za ponovno vzpostavitev neodvisnosti sodstva, ki je sprejela ministrsko odredbo o prekinitvi neupravičenih postopkov proti sodniku in se zavezala k spoštovanju Sodišča evropskih skupnosti in primarnosti prava EU.

Tuskov trud se je hitro obrestoval. Komisija je do konca februarja je deblokirala 137 milijard evrov sredstev za okrevanje in kohezijskih skladov, do katerih Varšava ni imela dostopa. Do aprila pa so prejeli prvo plačilo v višini 6,3 milijarde evrov nepovratnih sredstev in posojila.

Delo še ni končano

Uradniki v Bruslju pa priznavajo, da delo še ni končano: predlogi zakonov v okviru “akcijskega načrta” še zdaleč niso postali zakoni in bi lahko nanje še vedno vložil veto predsednik Andrzej Duda, ki ima s Tuskom precejšnje ideološke razlike. “V praksi lahko vidimo, da se razmere na Poljskem razvijajo ugodno,” je v začetku tega meseca dejal visoki uradnik Komisije. “Grožnja pravne države se je močno zmanjšala. Nadaljevati moramo sodelovanje s Poljsko z drugimi orodji, ki so nam na voljo.”

Madžarska, za katero še vedno velja 7. člen in ne more dostopati do sredstev za izterjavo, je izrazila nezadovoljstvo zaradi hitrega časa Komisije in se spraševala, zakaj je odločitev temeljila na političnih zavezah, namesto da bi zahtevala končni rezultat “akcijskega načrta”. Madžarski minister za zadeve EU Bóka János je izjavil: “Zdi se, da je ocena Komisije povsem političen izdelek, ki potrjuje dvojna merila in je v očitnem nasprotju z njenim prejšnjim stališčem glede vprašanj, povezanih s pravno državo.”

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka