Policija v Montrealu preiskuje napade na judovske šole

Policija v Montrealu intenzivno preiskuje morebitne zločine iz sovraštva- Neznanci so namreč ponoči streljali na dve judovski šoli v mestu. Na vratih obeh šol so našli luknje od nabojev, skupaj s tulci nabojev, je sporočila montrealska policija.

Na srečo v času streljanja ni bilo nikogar v stavbah, in nihče ni bil poškodovan. Kljub temu so se ti incidenti močno dotaknili judovske skupnosti v Montrealu, ki izraža zaskrbljenost zaradi naraščanja zločinov iz sovraštva med vojno med Izraelom in Gazo.

Yair Szlak, vodja judovske organizacije Federation CJA iz Montreala, je na četrtkovem srečanju z mediji dejal: “Judovska skupnost s skoraj 300-letno zgodovino v Quebecu je napadena.” Policija de la Ville de Montréal (SPVM) zaenkrat ni odkrila grafitov ali sporočil, ki bi jih storilci pustili za seboj. Trenutno ne izključujejo možnosti, da gre za zločine iz sovraštva.

Ena od mater je za Globe and Mail povedala, da je svojo hčerko predčasno umaknila iz razreda ene od šol. Zaskrbljena je za otrokovo varnost. “To je šola za otroke, to je preveč,” je dejala Megan Saleh.

Napad na sinagogo in judovski center

Napadi na šole so sledili zažigalnim bombam, ki so zadeli sinagogo in judovski center, ki ga vodi Federation CJA, na Zahodnem otoku v Montrealu. V teh incidentih, ki so se prav tako zgodili ponoči, na srečo ni bil nihče poškodovan.

Eta Yudin, podpredsednica Centra za izraelske in judovske zadeve v Quebecu, je dejala, da so zažigalne bombe posledica “uvoza” konflikta, ki trenutno poteka na Bližnjem vzhodu med Izraelom in Hamasom. “Na ulicah Montreala vidimo dejanja in besede, namenjene judovski skupnosti. To niso naše quebeške vrednote,” je poudarila Yudin.

Premier Justin Trudeau je v torek izdal izjavo, v kateri je obsodil antisemitizem in izrazil popolno nestrinjanje s tem. Županja Montreala, Valerie Plante, je storilcem streljanja zagrozila s pregonom in poudarila, da bo policija “preiskala vsak nasilen in sovražen dogodek.” Med 7. oktobrom in 7. novembrom je montrealska policija poročala o 74 zločinih iz sovraštva in incidentih, usmerjenih proti judovski skupnosti. Prav tako preiskujejo 25 zločinov iz sovraštva in incidentov, prijavljenih proti muslimanski skupnosti v istem obdobju.

Policija je že povečala svojo prisotnost v krajih bogoslužja in poziva k miru, je pojasnil Vincent Richer, namestnik direktorja montrealske policije. Porast zločinov iz sovraštva poročajo tudi v drugih mestih po Kanadi, vključno s Torontom in Vancouvrom.

vir

Foto:

Portal24