Pokojninska reforma: Postopno povečanje starostne meje do leta 2035

Vlada je s socialnimi partnerji začela neformalne pogovore o izhodiščih za pokojninsko reformo, katere cilj je zagotoviti vzdržnost pokojninskega sistema, blaginjo upokojencev in povrnitev zaupanja v sistem. Zagotovljeno je, da bo za upokojitev zadostovalo 40 let zavarovalne dobe in 60 let starosti do leta 2028, je bilo sporočeno po uvodnem srečanju.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Igor Feketija, je pojasnil, da želijo pripraviti pokojninski sistem za naslednjih 20 do 30 let. “Pred letom dni smo napovedovali, da bo reforma sprejeta do konca letošnjega leta, vendar bomo dajali prednost vsebini pred ‘kakršnim koli rokom, ki smo si ga sami zastavili ali ga je zastavil kdo drug’,” je dejal Feketija.

Podrobnosti izhodišč za reformo Feketija ni želel razkriti, saj je pokojninski sistem kompleksen sklop različnih parametrov in vidikov. “Dokler ni dogovorjeno vse, ni dogovorjenega še nič,” je poudaril.

Ministrstvo je tudi pojasnilo, da bo starostni pogoj za upokojitev 60 let veljal do leta 2028, nato pa se bo starost za upokojitev postopoma zvišala za tri mesece na leto, dokler leta 2035 ne doseže 62 let.

Na vprašanje o možni ogroženosti sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost zaradi časovnega vidika, je Feketija odgovoril: “Tukaj absolutno nimamo nobenega časovnega pritiska. (…) Zaradi tega ne bomo ostali brez teh sredstev. Vprašanje je samo, kdaj jih bomo dobili.”

Financiranje pokojninskega sistema bo še naprej temeljilo na prispevkih, brez dodatnih virov, je pojasnil Feketija po srečanju, na katerem so sodelovali tudi predstavniki ministrstva za finance.

Izenačitev prispevnih stopenj

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije, Miro Smrekar, je izrazil nestrinjanje delodajalcev s predlogom izenačitve prispevnih stopenj delodajalcev in delojemalcev, kar bi pomenilo zvišanje prispevne stopnje delodajalcev. “Za dodatne odstotke torej nismo, se pa bomo pogovarjali,” je zatrdil. Smrekar je poudaril tudi pomembnost postopnega prehoda iz dela v upokojitev in motivacije za nadaljnje delo tam, kjer je smiselno.

Aljoša Čeč, predstavnik sindikatov, je napovedal prvi odziv sindikatov na izhodišča vlade za takrat, ko jih bodo obravnavali na svojih organih. Za sindikate je ključnega pomena, da odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove znaša 70 odstotkov. Čeč je izpostavil tudi pomembnost delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). “Če bo začel delovati, naj bi to na ESS obravnavali na eni od prvih sej in takrat naj bi se začel tudi formalni postopek usklajevanja,” je povedal Čeč.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik