Pokojnine ta mesec nižje kot februarja, kaj je razlog?

Upokojenci so danes za tekoči mesec dobili nakazane pokojnine. Izplačilo pa je bilo nekoliko nižje kot pretekli mesec. Zakaj?

Zneski izplačil so bili v februarju zaradi februarske uskladitve pokojnin višji, kot bodo v marcu. Ker januarja še podatek o rasti plač še ni znan, posledično pa ni znano niti to, za koliko se bodo pokojnine uskladile s plačami, je bilo izplačilo februarja nekoliko višje kot sicer. V februarju je bila namreč izplačana še razlika za mesec januar. 

Sistemski pokojninski zakon namreč določa, da se redna uskladitev izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi je treba v 60 odstotkih upoštevati rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin. Rast povprečne bruto plače je bila lani 2,8-odstotna. Povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin je bila 8,8-odstotna.

Zaradi dvojnega februarskega izplačila uskladitve bodo izplačila za upokojence marca nekoliko nižja (pokojnina ostaja enaka, pokojnine se namreč niso znižale), kot so bila v mesecu februarju.

Poglejmo si nekaj konkretnih primerov

Posameznik, ki je januarja prejel pokojnino v višini 500 evrov, se je februarja razveselil izplačila 552 evrov. Danes je prejel 526 evrov.

Posameznik, ki je januarja prejel pokojnino 700 evrov, je februarja prejel izplačilo v višini 772,8 evra, marca. Danes je prejel 736,4 evra.

Posameznik, ki je januarja prejel 900 evrov, je februarja prejel 993,6 evra. Danes je prejel 946,8 evra. 

vir Foto: Pixabay