Po Sloveniji pustoši močna supercelična nevihta: ARSO izdal oranžno opozorilo

Danes je Slovenijo zajela močna vremenska fronta, ki je povzročila burno vremensko dogajanje po celotni državi. Najmočnejša supercelična nevihta je popoldne prizadela območje severno od Novega mesta, kjer je v bližini Šentvida padala toča s premerom vsaj dva centimetra. Nevihta se pomika proti vzhodu in ogroža tudi mejo s Hrvaško.

Agencija za okolje (ARSO) je zaradi nevarnih vremenskih razmer za vso državo izdala oranžno opozorilo. “Nastajale bodo posamezne močne nevihte s točo, močnejšimi nalivi in predvsem tudi močnimi vetrovnimi sunki, tako da previdnost ne bo odveč,” je za Radio Slovenija pojasnila vremenoslovka ARSA Eva Bezek. Pojasnila je še, da se bo dogajanje ponoči umirilo, v torek pa pričakujemo spremenljivo oblačno vreme s kratkotrajnimi plohami.

Nevihta, ki je potovala od Postojne prek Ivančne Gorice, Trebnjega in Novega mesta, je zdaj oslabela. V Novem mestu so izmerili najmočnejši sunek vetra s hitrostjo 63 kilometrov na uro. Toča je poškodovala številna vozila na Dolenjskem, v okolici Ivančne Gorice pa je padala sodra.

Škoda zaradi neurja in posredovanja gasilcev

V Grosupljem je močan veter odkril strehe stanovanjskih objektov, v Sevnici pa je zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Gasilci so posredovali tudi v Cerknem, kjer je veter podrl več dreves, eno od njih je padlo na stanovanjski objekt. Močan veter je povzročil še dodatne težave s podrto obcestno brežino.

Meteorna voda je zalivala stanovanjske in gospodarske objekte v Medvodah, Ivančni Gorici in Ljubljani. Na postaji Radegunda v občini Mozirje so v 30 minutah zabeležili 26 milimetrov padavin, na Rogli pa 21 milimetrov.

Nove nevihte se že oblikujejo

Nove nevihte nastajajo v severni Italiji in na Primorskem ter se pomikajo proti severovzhodu. Pričakuje se zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, zlasti v severovzhodni Sloveniji. ARSO opozarja tudi na možnost, da posamezne reke dosežejo velike pretoke v severnem in vzhodnem delu države, medtem ko bodo v južni Sloveniji pretoki rek ustaljeni.

Vremensko dogajanje na Hrvaškem

Nevihte so dosegle tudi Hrvaško, kjer je državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdal rdeče vremensko opozorilo za Zagreb in Osijek. Močan veter je podiral drevesa in lomil veje, kar je povzročilo težave v prometu, nekatera območja pa so prizadele obilne padavine in toča. DHMZ je za danes izdal oranžno vremensko opozorilo tudi za reško in dubrovniško regijo.

Nasvet prebivalcem

ARSO prebivalcem svetuje, da zaščitijo svoje imetje in se umaknejo v varno zavetje, če jih nevihta še ni dosegla. Pri zadrževanju na prostem pa naj se izogibajo bližine dreves, daljnovodov in hudourniških vodotokov. Nevihtna fronta naj bi Slovenijo dokončno prečkala v noči na torek, ko se bo vreme že umirilo. Pričakuje se dokaj jasno in po nekaterih nižinah megleno jutro.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pixabay