Severna Italija v primežu poplav

Severna Italija se sooča z uničujočimi poplavami in nevihtami, ki so prizadele številne regije, vključno s Padovo in Vicenzo. Močne padavine so povzročile izredne razmere, zaradi katerih so morali prebivalce evakuirati s plovili. Avtomobili “plavajo” po poplavljenih ulicah, kar ustvarja dodatno gnečo. Guverner regije Veneto je situacijo označil za “vodno bombo”.

Reka Muson dei Sassi je zaradi čezmernega dežja poplavila območje Padove, kar je povzročilo hude poplave v petek zgodaj zjutraj. V Lombardiji, v kraju Borgo Mantovano, so vetrovi s hitrostjo od 150 do 200 km/h prevrnili tovorni vlak. Župan Alberto Borsari je opisal razmere kot “res težke”, čeprav na srečo ni bilo poročil o poškodovanih.

Milano je zabeležil rekordnih 130 mm dežja v enem dnevu, kar je povzročilo hudourniške poplave, kakršnih niso videli več kot 170 let. V Venetu so oblasti razglasile rdeči alarm zaradi prelivanja vodnih bazenov, saj je v samo 30 minutah padlo 70 mm dežja.

Vročinski val v južni Italiji

Medtem ko severna Italija trpi zaradi poplav, p se južna Italija sooča z nesezonskim vročinskim valom. Na Siciliji se temperature dvigujejo do 35 °C, Sardinija pa se spopada s sušnimi razmerami, ki povzročajo pomanjkanje vode in slabo letino za lokalne kmete. Predvidevajo omejitve vode pozneje poleti.

Nevihtna opozorila v Franciji

Tudi Francija se spopada z neugodnimi vremenskimi razmerami, saj je Météo France razglasil rumeni alarm za nevihte v 39 departmajih, vključno z območji Île-de-France. Hudih neviht se pričakuje od poldneva do večera, prebivalci pa so pozvani k previdnostnim ukrepom.

Minulo nedeljo so v Franciji zabeležili skoraj 10.000 udarov strel, ta konec tedna pa pričakujejo še več neviht, ki bodo prizadele zlasti zahodne, jugovzhodne in severovzhodne regije. Bas-Rhin in Moselle sta bili najbolj prizadeti regiji, kjer so padavine presegle rekorde. Scheibenhard je zabeležil izjemnih 116,8 mm dežja v samo 24 urah, kar je rekord v regiji.

Poplave in zemeljski plazovi v Nemčiji

V zahodni Nemčiji so močne padavine povzročile poplave in zemeljske plazove, zlasti v deželi Saarland. V glavnem mestu Saarbrücken in drugih občinah so zaradi naraščajoče gladine vode izvedli evakuacije. Nemška meteorološka služba opozarja na nadaljevanje močnega deževja do sobote zjutraj, zatem pa naj bi se razmere postopoma izboljšale.

Kancler Olaf Scholz je zaradi resnosti razmer odpovedal načrtovan nastop v kampanji in skupaj z deželno premierko Anke Rehlinger obiskal prizadeta območja. Notranje ministrstvo je situacijo opisalo kot “obsežne poplave”, posebej prizadeta so okrožja Neunkirchen, Saarpfalz in Saarbrücken. Zaenkrat ni poročil o žrtvah, evakuacije pa so bile nujne iz domov in domov za upokojence.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: