Pivovarna Laško Union zaradi napake izplačevala premajhne plače

Pivovarna Laško Union je po petih letih napačnega obračunavanja dodatkov k plači in nadomestil plače razkrila, da so v aprilu izplačali 1,4 milijona evrov tistim zaposlenim, ki so prejemali premalo. Po navedbah družbe ne bodo terjali povračila od tistih, ki so prejemali preveč.

Napako v izračunu plač je odkrila zunanja revizija, naročena po odkritju neskladja. “Nekatere sestavine plače so bile dejansko nenamerno napačno izračunane,” so povedali za Svet24. Ob tem so poudarili, da cenijo svoje sodelavce in razumejo pomen pravilnega izplačila ter natančne obdelave podatkov. Družba je tistim, ki so prejemali premalo, izplačala nadomestila, ki vključujejo zamudne obresti za zadnja tri leta in prispevke delodajalca. Skupen znesek nadomestil je dosegel 1,4 milijona evrov, število prizadetih delavcev pa ni bilo razkrito.

Poleg popravkov so v Pivovarni Laško Union uvedli nov način obračunavanja plač, da se podobni primeri v prihodnosti ne bi več dogajali. Prav tako so ponovno preračunali odpravnine in vključili potrebne popravke v končne zneske za izplačilo nekdanjim zaposlenim. Pivovarna, ki se pripravlja na prevzem nove direktorice Marte Bulhak 1. maja, je v zadnjih dveh letih za stroške dela namenila med 28 in 29 milijoni evrov. Podrobnosti o finančnih rezultatih za preteklo leto, ko je družba prodala blagovni znamki pijač Sola in Zala, še niso znane.

Podoben primer v družbi Lek

Podobno težavo z napačnim obračunom plač je pred dvema letoma doživela tudi družba Lek, del skupine Novartis, kjer naj bi bilo po poročanju medijev oškodovanih vsaj 3000 zaposlenih s povprečno izgubo okoli 100 evrov na mesec. Skupna škoda naj bi znašala 100 milijonov evrov.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pixabay