Pfizer-Gate: Zgodba o romanci in skrivnostih med Ursulo von der Leyen in Pfizerjem

Od tega, da je postala rešiteljica Evrope s cepivi, do tega, da je postala okostnjak v omari. Pod drobnogledom so se znašli vsi vzponi in padci v ljubezenski zgodbi med Ursulo von der Leyen in velikim farmacevtom Pfizerjem. Belgijsko sodišče v Liègu je do decembra odložilo odločanje, ali je ono ali tožilstvo EU (EPPO) pristojno za preučitev, ali je Evropska komisija pri pogajanjih o cepivih proti COVID-19 s Pfizerjem storila kakršno koli kršitev.

Belgijske oblasti so v začetku leta 2023 sprožile primer po kazenski ovadbi posameznika. Kasneje sta se tožbi pridružili vladi Madžarske in Poljske. Belgijski sodnik medtem trdi, da so se domnevna kazniva dejanja zgodila na ozemlju njihove pristojnosti, želi primer prevzeti Evropsko javno tožilstvo, saj naj bi po zakonodaji EU ta organ preiskoval, preganjal in sodil storilce kaznivih dejanj, ki škodujejo proračunu EU.

Pfizer-Gate: Romanca in skrivnosti

Cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila BioNTech in Pfizer, je bilo prvo, ki je prejelo dovoljenje EU, in sicer že decembra 2020, vendar je bila pogodba o vnaprejšnjem nakupu podpisana mesec dni prej za prvo serijo 200 milijonov odmerkov. AstraZeneca se je medtem trudil zavezati svojim pogodbenim dogovorom, zaradi sumov, da daje prednost dobavam v Združeno kraljestvo.

Pri pogajanjih o nakupih v imenu držav članic je von der Leyen v Pfizerju našla vse, česar AstraZeneca ni mogla ponuditi v smislu zaupanja in zanesljivosti. Marca in maja 2021 so hitro sledile nadaljnje pogodbe s Pfizerjem, ki so zagotovile odmerke cepiva v skupni vrednosti 2,4 milijarde EUR z možnostjo nakupa dodatnih 900 milijonov odmerkov – glavna pot za izhod iz pandemije.

Aprila 2021 je von der Leyen celo obiskala Pfizerjev proizvodni obrat v Puursu v Belgiji, od koder je napovedala cilj, da bo do konca tega poletja cepila večino odraslega evropskega prebivalstva.

Preobrat

Preobrat je prišel s poročilom New York Timesa aprila 2021 o opravljenih klicih in izmenjanih besedilnih sporočilih med von der Leyen in izvršnim direktorjem Pfizerja Albertom Bourlo, prek katerih sta se pogajali o pogodbah o cepivih – dogovor, pri katerem je po besedah “osebna diplomacija igrala veliko vlogo”. Pozneje je novinar Alexander Fanta vložil zahtevo pri komisiji, da bi zahteval dostop do vsebine teh besedilnih sporočil. “Ni bilo mogoče identificirati nobenih dokumentov, ki bi spadali v obseg zahteve,” je odgovoril izvršni direktor EU.

Za Komisijo kratkotrajna narava besedilnih sporočil pomeni, da se ta običajno ne štejejo za dokumente, ki zahtevajo registracijo, saj običajno ne vsebujejo politik, dejavnosti in odločitev institucije. Odgovor Komisije je sprožil preiskavo evropske varuhinje človekovih pravic Emily O’Reilly, ki je januarja 2022 ugotovila nepravilnosti pri obravnavi zahteve družbe Fanta.

Izdaja

Evropski parlament je bil medtem zaradi svoje vloge v aferi von der Leyen/Pfizer vse bolj jezen. Evropski poslanci so v več kot 20 parlamentarnih vprašanjih, vloženih pri Komisiji, zahtevali pojasnila in preglednost v zvezi s posli s cepivi. Evropski poslanki Sophie in ‘t Veld (Nizozemska/Renew) je podpredsednica Komisije za preglednost Věra Jourová odgovorila, da so besedilna sporočila minljive narave.

Pomanjkanje informacij je razjezilo zakonodajalce, ki so postali še bolj ogorčeni, ko je Pfizerjev Bourla zavrnil dve povabili posebnega parlamentarnega odbora za COVID-19 (COVI) za razpravo o tem vprašanju. Ti incidenti so privedli do tega, da so poslanci Evropskega parlamenta k prepovedi dostopa do parlamenta za predstavnike Pfizerja pozvali – potezo je konferenca predsednikov parlamenta zavrnila.

Danes von der Leyen raje sploh ne razpravlja o besedilih Pfizerja. Vse pogodbe o cepivih so odobrile in podpisale države članice, ne Komisija, denar pa je prišel iz prestolnic in ne iz Bruslja, je dejala med razpravo v Maastrichtu z drugimi Spitzenkandidati v začetku tega meseca. O pogajalskem procesu pa je bila predvsem tiho.

Pfizer-gate je šibka točka desnice v kampanji za volitve v EU, čeprav bi lahko bila von der Leyen trenutno zaščitena. Glavna sodna postopka v zvezi z njo sta namreč dejansko zamrznjena in pred volitvami čez tri tedne še ne bo izida.

Sodba Evropskega sodišča v primeru, ki ga je sprožil New York Times, je bila pričakovana v začetku tega leta. Vendar je vir Sodišča Evropskih skupnosti za Euronews potrdil, da je zadeva še vedno v teku. Evropsko javno tožilstvo je oktobra 2022 napovedalo začetek preiskave o nabavi cepiv v EU med pandemijo, a je izid preiskave še neznan.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: EU Parlament/Wikimedia