Papež Frančišek naj bi na srečanju z italijanskimi škofi izrekel homofobično opazko

Papež Frančišek naj bi na nedavnem srečanju z italijanskimi škofi izrazil mnenje, da homoseksualnim moškim ne bi smeli dovoliti usposabljanja za duhovnike. Dva italijanska časopisa, Corriere della Sera in La Repubblica, poročata, da je 87-letni papež med srečanjem za zaprtimi vrati prejšnji teden uporabil homofobično žaljivko.

Po navedbah virov iz srečanja, naj bi papež 20. maja komentiral predloge italijanskih škofov za spremembo smernic o kandidatih za semenišča in dejal, da je v nekaterih semeniščih prisotna “frociaggine”, kar v angleščini pomeni “pederstvo”.

Vatikan je že leta 2005 odločil, da cerkev ne more dovoliti posvečenja moških, ki so aktivni geji ali imajo “globoko zasidrana” homoseksualna nagnjenja, leta 2016 pa je Frančišek to sodbo potrdil. Dve leti pozneje je italijanskim škofom sporočil, naj ne sprejemajo homoseksualnih kandidatov za duhovnike.

Čeprav se je papež Frančišek med svojim papeževanjem trudil ponuditi bolj prijazen pristop do LGBTQ+ katoličanov, rekoč “kdo sem jaz, da sodim?” ko so ga vprašali o istospolnih duhovnikih, ter ponudil možnost neformalnih blagoslovov za istospolne pare, je ta zadnji komentar povzročil ogorčenje.

Corriere della Sera poroča, da se argentinski papež, ki govori italijanščino kot drugi jezik, morda ni zavedal, kako žaljiv je bil njegov jezik, škofje pa so njegovo pripombo sprejeli z nezaupljivim smehom. Vir blizu papeža je za CNN povedal, da bi to lahko razumeli tudi kot komentar, da v semeniščih vlada “gejevska klima”.

Zaradi narave sestanka za zaprtimi vrati ni uradnega prepisa komentarjev, Vatikan pa se na prošnje za komentar še ni odzval.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Zajem zaslona