Papež Frančišek in Javier Milei: Zgodovinsko srečanje v Vatikanu

V Vatikanu se bo danes odvilo zgodovinsko srečanje med papežem Frančiškom in Javierjem Mileijem, nedavno izvoljenim predsednikom Argentine. Milei, ki je v Rimu ob prisostvovanju kanonizaciji argentinske nune iz 18. stoletja, Mame Antule, je znan po svojih libertarnih političnih prepričanjih. Slovesnost kanonizacije, ki se bo odvijala v cerkvi sv. Petra, bo vodil papež Frančišek, kar kaže na pomen tega dogodka za argentinsko skupnost. Jutri bo Milei imel tudi zasebno avdienco pri papežu, kar bo njuno prvo osebno srečanje.

Odnosi med papežem in Mileijem so bili do zdaj napeti, predvsem zaradi Mileijeve kritike Frančiška med svojo predsedniško kampanjo. Kljub temu je Milei izrazil željo, da bi papež obiskal Argentino, kar naj bi se zgodilo v drugi polovici leta. To bo prvi obisk papeža Frančiška v njegovi domovini po tem, ko je leta 2013 prevzel visok položaj. Poleg srečanja s papežem, ima Milei načrtovana tudi srečanja z italijansko premierko Giorgio Meloni in predsednikom Sergiom Mattarello, kar nakazuje na pomembnost njegovega obiska v Italiji.

Kanonizacija Mame Antule, rojene kot María Antonia di San Giuseppe de Paz y Figueroa, predstavlja pomemben dogodek za Argentino, saj je postala prva Argentinka, razglašena za svetnico. Mama Antula je znana po svojem delu med ubogimi in bolnimi, njena kanonizacija pa je priložnost za praznovanje njenega življenja in dela. Srečanje in dogodki, ki ga obkrožajo, so pomembni tako za argentinsko skupnost kot za mednarodne odnose, pri čemer se vsi udeleženci soočajo s priložnostjo za dialog in spravo.

[Reuters]

Foto: Zajem zaslona;

Portal24