Palestinski premier Mohamad Mustafa razglasil oblikovanje nove vlade

Palestinski premier Mohamad Mustafa je danes razglasil oblikovanje nove vlade, v kateri bo tudi minister za zunanje zadeve. Glavni cilji, ki jih je premier Mustafa postavil za svoj kabinet, so takojšnja prekinitev ognja in popoln umik izraelskih sil iz Gaze, je sporočila palestinska tiskovna agencija WAFA.

Mohamad Mustafa, ki velja za zaveznika palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, je bil nedavno imenovan za premierja z namenom izvedbe reform v palestinskih oblasteh. Te oblasti trenutno uživajo omejeno moč na okupiranem Zahodnem bregu.

Med ključnimi nalogami, ki so bile zaupane Mustafi, je tudi obnova Gaze, ki je bila močno prizadeta v petih mesecih trajajočih vojnih spopadih. Na položaju ministra za zunanje zadeve bo Mustafa nasledil Riyada al Malikija, ki je to funkcijo opravljal od leta 2009.

Vodilna vloga Abasa

Predsednik Mahmud Abas ostaja najmočnejši akter v palestinski samoupravi. S tem, ko je imenoval novo vlado, je želel pokazati pripravljenost na odziv na mednarodne pozive k spremembam, navaja Reuters. V pismu, ki ga je Mustafa naslovil na Abasa ob oblikovanju vlade, je poudaril, da je “prva nacionalna prioriteta takojšnja prekinitev ognja v Gazi in popoln umik izraelskih sil iz tega območja.” Prav tako je izpostavil potrebo po zagotavljanju prostega pretoka humanitarne pomoči v vse dele Gaze v velikih količinah, poroča WAFA.

Premier Mustafa je dodatno poudaril potrebo po ustavitvi gradnje izraelskih naselbin na Zahodnem bregu ter nasilja s strani izraelskih naseljencev. Trenutno palestinsko samoupravo vodi Abasov Fatah, ki je že dolgo v sporu s Hamasom, islamističnim gibanjem, ki obvladuje Gazo. Obe skupini sta se celo kratko spopadli, preden je bil Fatah leta 2007 izgnan iz Gaze.

Nova vlada pod vodstvom Mustafe se sooča s številnimi izzivi, med katerimi je izboljšanje razmer v Gazi in ponovna vzpostavitev miru v regiji ena izmed ključnih prioritet. Pri tem bodo imeli pomembno vlogo mednarodni odzivi in podpora pri reševanju dolgotrajnega konflikta.

[Vir: Reuters]; Foto: Wikimedia/ Khaled6680; Portal24