Padec podpore vladi Roberta Goloba koalicijskih strank ne preseneča

Nedavna raziskava javnega mnenja je razkrila dramatičen padec priljubljenosti vlade pod vodstvom premierja Roberta Goloba. Rezultati raziskave so sprožili razprave tako znotraj vlade kot med njenimi koalicijskimi partnerji. Po raziskavi, ki je pokazala izrazit upad podpore vladi, so se v kabinetu premierja Goloba pojavile zaskrbljujoče razprave. Kljub temu pa ni pričakovati drastičnih potez, podobnih tistim, ki so sledile padcu podpore dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju vladajoče stranke Svoboda spomladi. Vlada se namesto tega trudi bolj poudarjati “pozitivne zgodbe”, ki jih po navedbah virov ni malo.

Premier Robert Golob je odzval na padec podpore z besedami: “Očitno bomo morali delati še bolj trdo, da bomo povrnili zaupanje.” Komentiral je tudi občuten padec podpore pred poslopjem vlade ob robu srečanja s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Stranka Gibanje Svoboda, ki je del koalicije, je sporočila: “Rezultati javnomnenjskih raziskav so lahko odraz trenutnega razpoloženja v družbi, edini pravi pokazatelj javnega mnenja pa so volitve. V Gibanju Svoboda se bomo še naprej trudili izpolnjevati zaveze, ki smo jih dali na volitvah, in sicer v dobro vseh državljank in državljanov, da upravičimo njihovo zaupanje.”

Neuradno pa se iz stranke Svoboda sliši, da se z rezultati raziskave “nihče ne obremenjuje kaj preveč” in da o tem še niso zares razpravljali. Sogovorniki opozarjajo, da so zdaj v ospredju bolj pomembne naloge, kot je obnova po poplavah in pomoč ljudem, navaja N1.

Spomnimo…

Premier Golob na dnu lestvice politikov: Šokantni rezultati ankete za Delo

V najnovejši anketi, ki jo je opravila agencija Mediana za časopis Delo, so se razkrili šokantni rezultati, ki kažejo na izjemno padanje priljubljenosti premierja Roberta Goloba. Rezultati ankete so še posebej presenetljivi, saj doslej ni noben politik doživel tako hitrega in strmoglavljenega padca v javnem mnenju… več tukaj.

Odziv koalicijskih partneric

Socialni demokrati (SD), ki so bili do premierja Roberta Goloba in njegovih zadnjih potez precej kritični. Stranka je izrazila presenečenje nad dramatičnim padcem podpore vladi. Predsednica stranke, zunanja ministrica in podpredsednica vlade Tanja Fajon je za N1 dejala: “Žal se je izkazalo, na kar smo v SD opozarjali, da je bila koalicija v zadnjih tednih premalo usmerjena v vsebine, pomembne za ljudi, vse preveč je bilo ukvarjanja s seboj, z organizacijo dela itd. …”. Izrazila je pričakovanje, da bo nedavni koalicijski vrh dejansko prinesel več sodelovanja in fokusa na nujne prioritete ter s tem uresničevanje koalicijskih zavez.

Glede zaupanja je Fajon poudarila, da je težko pridobiti nazaj, ko je enkrat izgubljeno. Dodala je, da ni rokohitrskih rešitev za povrnitev zaupanja. Po njenem mnenju se negativni trendi zaupanja v delo vlade lahko obrnejo le z iskrenim sodelovanjem koalicijskih strank in trdim delom v dobro ljudi.

Tudi iz najmanjše vladne partnerice, stranke Levica, so sporočili, da jih rezultati ankete ne presenečajo. V stranki menijo, da se je v koaliciji “nabralo kar nekaj težav.” Izpostavili so, da so se prejšnji teden intenzivno pogovarjali o tem, kaj mora vlada spremeniti. Poudarili so še, da je treba izpolniti svoje obljube in se osredotočiti na pomembne izzive.

Odziv stranke SDS

Janša meni, da so “centri moči”, ki ne skrivajo več svojega obstoja, v veliki nervozi in iščejo zamenjavo za predsednika vlade Roberta Goloba. Po njegovem mnenju želijo s tem podaljšati oblast nesposobne koalicije ter pridobiti čas za ustvarjanje “novega” obraza… več tukaj.

vir

Foto: STA

Portal24