Orkan Beryl uničil Karibske otoke, zdaj se približuje Jamajki

Orkan Beryl, ki je že povzročil ogromno škodo na vzhodni obali Karibskega morja, bo v nekaj urah dosegel Jamajko. Orkan, ki je že terjal sedem življenj v Grenadi, Venezueli in St. Vincent in Grenadini, predstavlja resno grožnjo za prebivalce in infrastrukturo Jamajke.

Orkan Beryl je predvčerajšnjim nad Atlantskim oceanom dosegel peto, maksimalno kategorijo, nato pa nekoliko oslabel na četrto kategorijo, ki velja za potencialno katastrofalno. S hitrostjo vetra do 270 km/h je Beryl najmočnejši orkan, ki so ga kdaj zabeležili v tem letnem času. Ameriški nacionalni center za orkane je sporočil, da bo “oko” orkana šlo blizu ali čez južni del Jamajke. Oblasti na Jamajki so zagotovile, da so storile vse, kar je mogoče, da bi se pripravile na orkan te moči.

Opozorila za Jamajko

Na Jamajki pričakujejo uničujoče vetrove in smrtonosni dvig morske gladine do 2,7 metra. Jamajški urad za meteorologijo je izdal opozorilo pred nevarno visokim nivojem vode in izjemno visokimi valovi, ki bodo prizadeli južno obalo otoka. Središče nevihte naj bi se premaknilo vzdolž južne obale Jamajke, preden bo orkan nadaljeval svojo pot proti Kajmanskim otokom.

Posledice v St. Vincent in Grenadinih

Beryl je že opustošil St. Vincent in Grenadine, zlasti južne otoke te države. Premier Ralph Gonsalves je za BBC povedal, da je na otoku Union uničenih vseh hiš. “To je popoln kaos,” je dejal Gonsalves. “Ni vode, ni elektrike, obstajajo javnozdravstveni in varnostni problemi, bolnišnica je porušena.” Država se sedaj nahaja v “fazi humanitarne pomoči,” medtem ko se sooča z izjemno preobremenjenim sistemom za obvladovanje nesreč.

Premier Gonsalves je izpostavil povezavo med orkanom Beryl in podnebnimi spremembami. “Nekatere države veliko govorijo o neto ničelni vrednosti, vendar ne vidimo učinka,” je dejal. “Smo na prvi črti in trpimo.”

Priprave na Jamajki

V glavnem mestu Jamajke, Kingstonu, so ljudje zaskrbljeni. Vozniki stojijo v vrstah na bencinskih črpalkah, medtem ko se drugi oskrbujejo z osnovnimi potrebščinami. “Ljudje so zaskrbljeni in ves čas kupujejo zaloge,” je povedal Andre, prodajalec v lokalni trgovini.

Prebivalci Jamajke se pripravljajo na izpade elektrike, ceste v bližini obale pa so že poplavljene zaradi nenehnega deževja. Premier Jamajke, Andrew Holness, je opozoril, da Jamajka še ni doživela najhujšega orkana Beryl. Na tiskovni konferenci je povedal, da pričakuje več informacij o vplivu neurja na obalno infrastrukturo in poplavah ter obljubil takojšnjo pomoč prizadetim območjem. Po njegovih besedah še ni poročil o smrtnih žrtvah zaradi neurja.

Zavetišča in varnostni ukrepi

Skoraj 500 ljudi je trenutno v zavetiščih, je dejal premier, in pozval državo, naj ostane pozorna in varna, dokler ne bo izdano dovoljenje za odhod. “Pripravljeni smo, kolikor je le mogoče,” je dejal Holness, “vendar se moramo še naprej zanašati na izkušnje in usposabljanje za odzivanje na nesreče.”

Orkan Beryl predstavlja veliko nevarnost za Jamajko in njene prebivalce. V prihodnjih urah bo jasno, kakšen bo njegov dejanski vpliv, vendar pa so priprave in opozorila ključnega pomena za zmanjšanje škode in ohranitev življenj.

[Vir: IndexHr]; Portal24; Foto: Pixabay/fotografija je simbolna