Okoljevarstvena organizacija Environmental Democracy toži Teslo

Neprofitna okoljevarstvena organizacija Environmental Democracy je na zveznem sodišču v San Franciscu vložila tožbo proti proizvajalcu električnih avtomobilov Tesla. Trdijo, da je Tesla večkrat kršila zvezni zakon o čistem zraku, zlasti z delovanjem svoje lakirnice v Fremontu (Kalifornija).

Organizacija obtožuje Teslo, da od januarja 2021 izpostavlja lokalne prebivalce in delavce prekomernim količinam škodljivih kemikalij, kot so dušikov oksid, arzen in kadmij. Environmental Democracy zahteva sodno prepoved, ki bi Tesla preprečila nadaljnje onesnaževanje, in civilne kazni v višini do 121.275 ameriških dolarjev na dan za vsako kršitev zakona.

Tožba je del večjega pritiska na Teslo, da izboljša kakovost zraka v svoji glavni ameriški tovarni. Okrožni urad za kakovost zraka je že zahteval, da neodvisni svet Tesli naloži zmanjšanje škodljivih izpustov. Teslin sistem za zmanjševanje emisij naj bi večkrat odpovedal, saj je podjetje od leta 2019 prejelo 112 obvestil o kršitvah.

Februarja je Tesla pristala na plačilo 1,5 milijona dolarjev za poravnavo tožbe, ki so jo vložila 25 kalifornijskih okrožij zaradi nepravilnega ravnanja z nevarnimi odpadki na več lokacijah po državi.

Predstavniki Tesle se niso takoj odzvali na prošnje za komentar, prav tako odvetniki Environmental Democracy niso bili dosegljivi za dodatne komentarje.

Nemčija: Protestniki poskušali nasilno vdreti v Tesla tovarno

V petek je blizu Berlina potekal množičen protest proti širitvi tovarne Tesla v Grünheideju, ki ga je zaznamoval poskus vdora protestnikov v proizvodne prostore podjetja. Okoli 800 udeležencev, ki so se zbrali na poziv skupine Disrupt Tesla, je izrazilo nasprotovanje načrtovani širitvi tovarne v bližnji gozd, kar po njihovem mnenju predstavlja resno grožnjo okolju… več tukaj.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels;

Za celoten članek kliknite: https://portal24.si/okoljevarstvena-organizacija-environmental-democracy-tozi-teslo/