Obrežje: Nezadovoljni prebivalci protestirali proti azilnemu domu

V vasi Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem je prišlo do množičnega izraza nezadovoljstva s strani lokalnega prebivalstva, ki nasprotuje načrtom vlade o vzpostavitvi azilnega doma na območju nekdanjega mejnega prehoda Obrežje. Protestniki, ki so svoje nestrinjanje izrazili na mirnem opozorilnem protestu, opozarjajo, da ne bodo sprejeli vsiljenih odločitev. Napovedujejo tudi nadaljevanje ter zaostrovanje protestov po potrebi.

Na mirnem protestu, organiziranem na zahtevo krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, se je zbralo okoli 1000 ljudi. Brežiški župan je protest označil kot “resno napoved in opozorilo”, da prebivalci niso pripravljeni sprejeti vladnih odločitev brez ugovora. Dodal je, da je naslednji protest načrtovan že prihodnjo soboto.

Lokalno prebivalstvo trdi, da azilnega doma, katerega vzpostavitev je vlada napovedala v treh mesecih, odločno ne želi. Udeleženci protesta so izrazili mnenje, da takšne vladne odločitve niso pravilne in jih ne bodo sprejeli. Poudarjajo tudi skrb glede mešanja migrantov z lokalnim prebivalstvom in morebitne zmede pri registraciji.

Brežiški župan je ob tem izrazil podporo krajanom in poudaril soglasno nasprotovanje občinskega sveta enostranski odločitvi vlade. Nekaj sto protestnikov je nadaljevalo protest z blokiranjem prometa pred maloobmejnim prehodom Obrežje, kar kaže na njihovo odločenost in pripravljenost na nadaljnje ukrepe.

Kljub odločnemu nasprotovanju lokalnega prebivalstva in občinskega sveta se zdi, da bo azilni dom skupaj z registracijskim centrom za policijo najverjetneje vzpostavljen v prihodnjih treh mesecih. Lokaciji obeh objektov zaenkrat ostajata neznanki, kar dodaja napetost med vladnimi načrti in lokalnim nasprotovanjem.

Protesti v Veliki Dolini in Jesenicah na Dolenjskem jasno kažejo na globoko zaskrbljenost in nestrinjanje s politiko vlade glede obravnavanja migrantske problematike.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona